Szabolcs
20 °C
35 °C

Japán naperőműveket telepítene az űrbe

2009.11.09. 11:34
A japán kormány és a JAXA, a japán űrhivatal közös projektje űrbe telepített naperőművekkel oldaná meg az ország energiagondjait.

Japán hagyományosan az élen jár az alternatív energiaforrások kiaknázásában, mivel saját természeti kincsei roppant szegényesek energiahordozókban, és nagyon erősen függ az olajimporttól. A Space Solar Power System tervein már 1998 óta dolgozik egy 130 tudósból álló csapat, azonban csak most jutott el addig a projekt, hogy hozzávetőleges dátumokat határozzanak meg az elméletben szépen hangzó tervek gyakorlati megvalósítására. A terven a Mitsubishi Electric, a NEC, a Fujitsu és a Sharp dolgozik az űrhivatal, és több japán minisztérium mellett.

000T TRHkg2933689

Az SSPD rendszer naperőművei óriási, több négyzetkilométeres napelemtáblákat alkalmaznának a napenergia begyűjtésére, ami az űrben nagyjából ötször erősebb, mint a Föld felszínén (a légkör és felhőzet elnyelő hatása ilyen sokat jelent, plusz az űrben nincs éjjel és nappal, a napelemek állandóan ki vannak téve a napsugárzásnak). A begyűjtött energiát aztán lézerrel vagy mikrohullámon küldenék le a felszínre, ahol tengeri bázisokra épített óriási parabolaantennákkal fognák be az űrből érkező, tökéletesen környezetbarát, és a mai átlagnál hatszor olcsóbban előállított áramot.

A terv megvalósításának első szakaszában ezt a technológiát fogják tesztelni egy Föld körüli pályán keringő műhold segítségével, ami biztonságosan képes a Földre lejuttatni a napenergiát. A JAXA szerint a módszerük tökéletesen biztonságos, és a vevőállomásokat lakott területektől a lehető legtávolabb építik majd fel, de mindenképpen erős ellenérzéseket kell legyőzni majd, mivel az emberek hajlamosak katasztrófafilmekbe illő jelenetekre asszociálni egy olyan technológiáról, aminek a lényege az, hogy megawattos energiájú lézernyalábokat lőnek le az űrből a Földre.

Az első prototípust ezután 2020-ban juttatnák fel az űrbe, ami 10 megawatt teljesítménnyel dolgozna, a második hullámban ezt váltja majd fel egy 250 megawattos, és végül 2030-ban a végleges, egy gigawattos, egy közepes méretű atomreaktor teljesítményével rendelkező erőmű.