Árpád
-2 °C
3 °C

Rablóknak segítenek magyarokra vadászni a szlovák programozóversenyen

2009.11.09. 12:10 Módosítva: 2009-11-09 12:14:02
"Határozd meg a kilátó legideálisabb helyét a terepen úgy, hogy onnan Jánošík és bandája minél több hegycsúcsot szemmel tarthasson, hamarabb észrevegye és kileshesse a pandúrokat és a magyar turistákat" - szólt a szlovákiai Zenit 2009/2010 középiskolai programozóverseny egyik feladata. A szlovákiai magyarok szerint ez egyáltalán nem vicces.

Idén 26. alkalommal hirdették meg a Zenit országos programozóversenyt Szlovákiában, középiskolás diákok számára. Az iskolai fordulókon megoldandó feladatsor a híres szlovák rablóvezér, Juro Jánošík alakja köré épül, az egyik feladatban magyar turistákra vadászni segítenek neki a diákok a matematikai probléma megoldásával – számolt be a burkolt magyarellenes propagandáról a bumm.sk portál.

A kérdéses feladatban egy kilátó optimális helyét kell megállapítani, méghozzá úgy, hogy a szöveges feladat kerettörténete szerint onnan Jánošík bandájának minél több hegycsúcsra legyen rálátása, hogy kileshessék a pandúrokat és a magyar turistákat. Bár a feladat nem részletezi, a rablóvezérnek nyilván azért kell a lehető legjobb kilátóhely, hogy a pandúrok elől el tudjon menekülni, a magyar turistákat pedig kirabolhassa.

A versenyen magyar iskolák diákjai, így többek között a komáromi Selye János Gimnázium tanulói is részt vettek. A feladatsort csak szlovák nyelven kapták meg a magyar diákok. Andruskó Imre, a komáromi gimnázium igazgatója a Bummnak elmondta, egyáltalán nem tartja jó viccnek a magyar turisták emlegetését a példában.

Az országos középiskolás versenyeknél általában a bizottságok összetételétől függ, hogy készülnek-e magyar nyelvű tesztek. Ha az előkészítő bizottságnak van magyar tagja (mint idén például a matemetika és a fizika esetében), magyar nyelvű tesztek is készülnek, de például biológiai, kémiai vagy a programozói versenyeken már évek óta csak szlovák teszteket kapnak a magyar iskolák is. A versenyt meghirdető oktatási tárcát a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) jelöltje, Ján Mikolaj vezeti, emiatt nincs is reális esély arra, hogy ezen a szokáson változtassanak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?