Máté, Mirella
12 °C
30 °C

Rablóknak segítenek magyarokra vadászni a szlovák programozóversenyen

2009.11.09. 12:10 Módosítva: 2009-11-09 12:14:02
"Határozd meg a kilátó legideálisabb helyét a terepen úgy, hogy onnan Jánošík és bandája minél több hegycsúcsot szemmel tarthasson, hamarabb észrevegye és kileshesse a pandúrokat és a magyar turistákat" - szólt a szlovákiai Zenit 2009/2010 középiskolai programozóverseny egyik feladata. A szlovákiai magyarok szerint ez egyáltalán nem vicces.

Idén 26. alkalommal hirdették meg a Zenit országos programozóversenyt Szlovákiában, középiskolás diákok számára. Az iskolai fordulókon megoldandó feladatsor a híres szlovák rablóvezér, Juro Jánošík alakja köré épül, az egyik feladatban magyar turistákra vadászni segítenek neki a diákok a matematikai probléma megoldásával – számolt be a burkolt magyarellenes propagandáról a bumm.sk portál.

A kérdéses feladatban egy kilátó optimális helyét kell megállapítani, méghozzá úgy, hogy a szöveges feladat kerettörténete szerint onnan Jánošík bandájának minél több hegycsúcsra legyen rálátása, hogy kileshessék a pandúrokat és a magyar turistákat. Bár a feladat nem részletezi, a rablóvezérnek nyilván azért kell a lehető legjobb kilátóhely, hogy a pandúrok elől el tudjon menekülni, a magyar turistákat pedig kirabolhassa.

A versenyen magyar iskolák diákjai, így többek között a komáromi Selye János Gimnázium tanulói is részt vettek. A feladatsort csak szlovák nyelven kapták meg a magyar diákok. Andruskó Imre, a komáromi gimnázium igazgatója a Bummnak elmondta, egyáltalán nem tartja jó viccnek a magyar turisták emlegetését a példában.

Az országos középiskolás versenyeknél általában a bizottságok összetételétől függ, hogy készülnek-e magyar nyelvű tesztek. Ha az előkészítő bizottságnak van magyar tagja (mint idén például a matemetika és a fizika esetében), magyar nyelvű tesztek is készülnek, de például biológiai, kémiai vagy a programozói versenyeken már évek óta csak szlovák teszteket kapnak a magyar iskolák is. A versenyt meghirdető oktatási tárcát a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) jelöltje, Ján Mikolaj vezeti, emiatt nincs is reális esély arra, hogy ezen a szokáson változtassanak.