Ödön
1 °C
11 °C

Robotolimpiát tervez Kína 2010-re

2009.11.09. 13:40 Módosítva: 2009-11-09 13:44:02
Egyetemek, kutatóintézetek jelentkezését várja Kína az első robotolimpiára, amit 2010-ben rendeznének meg. Két kéz és két láb alapfeltétel a résztvevő robotoktól, kerekek alkalmazása tilos.

Olimpiát szervezne emberszabású robotok számára Kína 2010-ben, jelentették be Harbin városának műszaki egyetemén, ami egyben az esemény otthona is lenne. A tervek szerint 16 sportágban csapnának össze a robotok, ezek között lenne a hagyományos emberi sportokra emlékeztető, mint az atlétika vagy a foci, de olyanok is, mint a takarítás, vagy a koktélkeverés. A szervezők főleg egyetemek és kutatóközpontok csapatainak jelentkezését várják, és száz feletti résztvevővel számolnak. Pontos időpontot még nem tudtak mondani, mivel még támogatókat keresnek az eseményhez.

A versenyen az egyetlen kikötés, hogy csak humanoid robotok indulhatnak, vagyis nagyjából emberformájúnak kell lenni a versenyzőnek, ebbe beletartozik két kéz, két láb, és a kerekek tiltása. A szervezők szerint egy ilyen olimpia, és az arra irányuló médiafigyelem sokat lendíthetne a robotok fejlesztésén világszerte.

A kínaiak ötlete egyébként nem új, nagyszabású robotversenyeket már rendeznek egy ideje a világban. A következő robotfoci-világbajnokság például jövő júniusban lesz Szingapúrban, a legnagyobb amerikai robotversenyt, a RoboGamest pedig áprilisban már hetedik alkalommal rendezik meg Kaliforniában.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?