Fülöp, Evelin
11 °C
27 °C
Index - In English In English Eng

Részvételi adatok

A Nemzeti Választási Iroda legfrissebb adatai szerint 13:00-ig a szavazásra jogosultak 24.01%-a járult az urnákoz.

Korábbi választások részvételi mutatói a kiválasztott időpontban:

0% 100% 2019 EP 2018 OGY 2014 EP 2009 EP

Robotolimpiát tervez Kína 2010-re

2009.11.09. 13:40 Módosítva: 2009.11.09. 13:44
Egyetemek, kutatóintézetek jelentkezését várja Kína az első robotolimpiára, amit 2010-ben rendeznének meg. Két kéz és két láb alapfeltétel a résztvevő robotoktól, kerekek alkalmazása tilos.

Olimpiát szervezne emberszabású robotok számára Kína 2010-ben, jelentették be Harbin városának műszaki egyetemén, ami egyben az esemény otthona is lenne. A tervek szerint 16 sportágban csapnának össze a robotok, ezek között lenne a hagyományos emberi sportokra emlékeztető, mint az atlétika vagy a foci, de olyanok is, mint a takarítás, vagy a koktélkeverés. A szervezők főleg egyetemek és kutatóközpontok csapatainak jelentkezését várják, és száz feletti résztvevővel számolnak. Pontos időpontot még nem tudtak mondani, mivel még támogatókat keresnek az eseményhez.

A versenyen az egyetlen kikötés, hogy csak humanoid robotok indulhatnak, vagyis nagyjából emberformájúnak kell lenni a versenyzőnek, ebbe beletartozik két kéz, két láb, és a kerekek tiltása. A szervezők szerint egy ilyen olimpia, és az arra irányuló médiafigyelem sokat lendíthetne a robotok fejlesztésén világszerte.

A kínaiak ötlete egyébként nem új, nagyszabású robotversenyeket már rendeznek egy ideje a világban. A következő robotfoci-világbajnokság például jövő júniusban lesz Szingapúrban, a legnagyobb amerikai robotversenyt, a RoboGamest pedig áprilisban már hetedik alkalommal rendezik meg Kaliforniában.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!