Huba
17 °C
33 °C

Vírus készít tárhelyet a gyerekpornónak

2009.11.09. 15:45 Módosítva: 2009-11-09 15:48:03
A butaságon kívül nehéz magyarázatot találni arra, hogy az emberek miért nem védik meg a számítógépüket a vírusoktól. A kártékony programok lenyúlhatják a hitelkártyaszámokat, a személyes adatokat, letörölhetnek fájlokat, és még pedofília gyanújába is keverhetik az internetezőt.

Ártatlan emberek számítógépére is kerülhetnek pedofil képek és videók, ha nem foglalkoznak a rendszer biztonságával, írja a Yahoo News. Előfordulhat, hogy pedofilok használják fel a vírusokat, hogy a képeiket idegen emberek számítógépén tárolhassák, így nem kell félniük a lebukástól, de az is lehet, hogy valaki gyerekpornóval akarja rács mögé juttatni az áldozatát.

Az USA-ban több ilyen eset volt, és az áldozatoknak több százezer dollárjukba került, hogy bizonyítani tudják az ártatlanságukat. A helyzetet bonyolítja az a tény, hogy a valódi pedofilok is gyakran a vírusokra hivatkoznak, amikor gyermekpornót találnak a számítógépükön. Érthető, hogy hatóságok nem hisznek ebben a védekezésben.

Az egyik esetben egy massachusettsi közhivatalnok, Michael Fiola keveredett gyanúba. Főnökei figyeltek fel arra, hogy az állami laptopon négy és félszer nagyobb az adatforgalom, mint a kollégái gépén. A cég informatikusa gyerekpornót talált a gépen, ezért Fiolát kirúgták, vád alá helyezték, életveszélyesen megfenyegették, barátai elhagyták.

Végül a nyomozók kiderítették, hogy a laptopja súlyosan fertőzött volt, és egy kártékony program úgy volt beállítva, hogy percenként 40 gyermekpornós oldalt töltsön be. Az ügyészek is megvizsgálták a gépet, és 11 hónap után ejtették a vádat. Fiola be akarja perelni az államot, hogy kártérítést kapjon, mert mindenét elvesztette.

Angliában már 2003-ban volt egy eset, amelyben vírusok miatt mentettek fel vádlottakat, egy másik ügyben egy játékok kalózmásolatát terjesztő portálról derült ki, hogy hosszabb várakozás után egy pornóoldalra irányítja a böngészőt.

Mindegyik gyerekpornográfiás ügyre igaz, hogy a bizonyíték ott volt a számítógépen, és csak azt nehéz bebizonyítani, hogy a képek miként kerültek oda. Nem is mindig sikerül. Ned Solon például fájlcserélő programmal töltött le játékokat és felnőtt pornót, de állítja, hogy pedofil tartalmakat nem töltött le. A gépén lévő öt videó mind a befejezetlen vagy megszakított letöltések közt volt, és semmi sem bizonyítja, hogy azokat megnézte.

A védelem szakértője szerint nem működött jól a vírusirtója, és az ügyvéd kérte a bírót, hogy alaposabban vizsgáltassa ki a számítógépet. A vád szakértője azonban rendben találta a vírusirtót, és a férfi hat évet kapott.