Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kitiltották a Mein Kampfot az App Store-ból

2009.11.10. 10:10
Látszólag teljesen összevissza engednek be, és tiltanak ki alkalmazásokat azok tartalma miatt az App Store-ból az Apple cenzorai. A fejlesztőknél kezd betelni a pohár.

Iphone-fejlesztők már régóta panaszkodnak arra, hogy néha egészen logikátlan módon engednek be, illetve tiltanak ki egyes alkalmazásokat az Apple mobilos szoftverboltjába, az App Store-ba. A cég nem nyilatkozik arról, hogy a szűrés miért működik néha nagyon furán, ahogy arról sem, hogy a szabályozás és engedélyezés milyen arányban automatizált, és mennyire nézik át valódi emberek a százezres kínálatba érkező újabb programokat. Közben pedig egyre újabb, hol vicces, hogy bizarr történetek látnak napvilágot a rendszerből kitiltott, vagy éppen beengedett programokról.

A legutóbbi botrány a Mi Lucha című alkalmazás kapcsán tört ki, ami Hitler Mein Kampfjának spanyol fordítása ebook-verzióban, és minden további nélkül elfogadta a rendszer, 1 dollár 99 centes áron került be a bolt könyvszekciójába, 9 éves kor felettieknek ajánlva, az ikonján egy horogkereszttel. A könyv múlt pénteken került a kínálatba, egy hétvégét töltött a boltban, és hétfő reggelre eltávolították, egyetlen sornyi megjegyzés nélkül.

Visszadobták viszont a Someecards nevű alkalmazást, amiben Roman Polanskin és Hitleren (és rajtuk keresztül a pedofílián és a rasszizmuson) gúnyolódó karikatúrák szerepeltek, azzal a megjegyzéssel, hogy ha ezeket kiveszik a vicceskép-gyűjteményből, a program zöld utat kap az App Store-ba. Külön csavar a történetben, hogy miután az alkalmazás készítői megírták a történetet a blogjukon, a Google azonnal jelentkezett náluk, hogy ha átírják Android operációs rendszer alá az egészet, náluk cenzúrázatlanul megjelenhet.

Minden egy héttel az Asian Boobs című alkalmazás botránya után alig néhány nappal történt: a kevés ruhát viselő távol-keleti lányok képeiből összeállított 2500 darabos gyűjtemény annak ellenére került be az App Store kínálatába, hogy a meztelen képeket az Apple elvileg szigorúan tiltja az App Store programjai között.

Az iPhone-fejlesztők nem győzik hangsúlyozni, hogy nem akarnak beleszólni az Apple politikájába, ami a tiltott tartalmakat illeti, csak azt szeretnék, ha a saját maga által hozott szabályokat következetesen betartaná a cég, legyen szó akár nácikról, akár szexképekről.