Judit
2 °C
7 °C

Beperelik a Google-t Svájcban

2009.11.13. 19:25
A svájci adatvédelmi biztos megelégelte, hogy a Google nem vette figyelembe a szerinte személyiségi jogokat sértő Street View szolgáltatással szembeni indítványait, ezért kifogásait a szövetségi közigazgatási bíróság elé tárja.

A svájci adatvédelmi biztos jogi lépések megtételére készül a Google ellen, mert a kaliforniai vállalat Street View térképszolgáltatásában nem változtatott a svájci államszövetség személyiségi jogi törvényeit sértő részeken. Hanspeter Thür szerint az utcai képeket tartalmazó szolgáltatás azért sérti a szigorú svájci törvényeket, mert az interneten látható utcanézeteken számtalan esetben kitakaratlan rendszámtáblák és arcok láthatók.

Az adatvédelmi biztos elmondta, hogy a Google a személyes adatok védelmében tett indítványainak jórészét visszautasította, ezért kifogásait a szövetségi közigazgatási bíróság elé tárja.

A Google csalódott az ombudsman lépése miatt, mondta Peter Fleischer, a Google adatvédelmi tanácsadója. Szerintük az utcanézetek megfelelnek a jogi követelményeknek, ezért készek kiállni az igazuk mellett, tette hozzá.

A Google 2007-ben kezdte a turisztikai szempontból érdekes települések panorámaképekkel való kiegészítését. Eddig világszerte több mint 100 város fényképmelléklete készült el, az internetre felkerült fotókkal kapcsolatban azonban számtalan adatvédelmi kifogás érkezett.

A görög adatvédelmi hatóságok például nem engedélyezték, hogy a Google kamerákkal felszerelt járművei bejárják a görög utcákat. A Pentagon az amerikai katonai létesítmények fotózását tiltotta meg. Áprilisban egy angol községben élőláncot alkotva akadályozták meg a kamerákkal szerelt kisbuszok munkáját. Japánban az utcák újrafotózását kérték, mert a póznára szerelt kamerák túlságosan beláttak a kerítéssel védett kertekbe.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?