Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Felgyorsítja a webet a Google

2009.11.13. 16:12 Módosítva: 2009-11-13 16:12:05
A web megszületése óta a HTTP szállítja le a tartalmakat a böngészőknek, de a keresőóriás szerint nem elég gyorsan. A cég mérnökei szerint a SPDY másfélszer gyorsabb.

A Google már elkészítette a saját böngészőjét, ami gyorsan jeleníti meg az online alkalmazásokat, és újabb módszereket keres, hogy a webes élmény gördülékenyebb legyen. A cég néhány mérnöke egy új internetes protokollon dolgozik, amely a webezés kezdete óta használt HTTP (Hypertext Transfer Protokol) utódja lehet. A HTTP gondoskodik arról, hogy a szerverek és a böngészők megértsék egymást, és a böngészőkben megjelenjenek a weboldalak.

Még korai stádiumban van a fejlesztés, de neve már van az új protokollnak: a SPDY az angol speedy (jelentése: gyors) szó rövidítése. A Google mérnökei úgy alakították ki a SPDY-t, hogy támogassa a tartalmak priorizálását, azaz meg lehessen adni, hogy mely tartalmak érkezzenek meg elsőként a netezőkhöz. Ezen kívül csökkentik a késleltetést, és tömörítik az adatcsomagok fejlécét.

Elkészült egy Chrome böngésző és webszerver prototípusa, amelyek támogatják a SPDY protokollt, és ezzel már tesztelhető a jövő internete. Az első eredmények biztatók, a Google szerint legnépszerűbb 25 weboldal betöltése 55 százalékkal felgyorsult.

Sokat kell tenni ahhoz, hogy a SPDY valódi környezetben is működjön, de a kutatócsoport eljutott egy olyan stádiumba, hogy már meg meri mutatni az eddigi eredményeit, és várja, hogy a közösség is bekapcsolódjon a fejlesztésbe, a hibák keresésébe. Letölthető a projekt dokumentációja, a kódok, és lehet visszajelzéseket küldeni.