Szabina
7 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Felgyorsítja a webet a Google

2009.11.13. 16:12 Módosítva: 2009.11.13. 16:12
A web megszületése óta a HTTP szállítja le a tartalmakat a böngészőknek, de a keresőóriás szerint nem elég gyorsan. A cég mérnökei szerint a SPDY másfélszer gyorsabb.

A Google már elkészítette a saját böngészőjét, ami gyorsan jeleníti meg az online alkalmazásokat, és újabb módszereket keres, hogy a webes élmény gördülékenyebb legyen. A cég néhány mérnöke egy új internetes protokollon dolgozik, amely a webezés kezdete óta használt HTTP (Hypertext Transfer Protokol) utódja lehet. A HTTP gondoskodik arról, hogy a szerverek és a böngészők megértsék egymást, és a böngészőkben megjelenjenek a weboldalak.

Még korai stádiumban van a fejlesztés, de neve már van az új protokollnak: a SPDY az angol speedy (jelentése: gyors) szó rövidítése. A Google mérnökei úgy alakították ki a SPDY-t, hogy támogassa a tartalmak priorizálását, azaz meg lehessen adni, hogy mely tartalmak érkezzenek meg elsőként a netezőkhöz. Ezen kívül csökkentik a késleltetést, és tömörítik az adatcsomagok fejlécét.

Elkészült egy Chrome böngésző és webszerver prototípusa, amelyek támogatják a SPDY protokollt, és ezzel már tesztelhető a jövő internete. Az első eredmények biztatók, a Google szerint legnépszerűbb 25 weboldal betöltése 55 százalékkal felgyorsult.

Sokat kell tenni ahhoz, hogy a SPDY valódi környezetben is működjön, de a kutatócsoport eljutott egy olyan stádiumba, hogy már meg meri mutatni az eddigi eredményeit, és várja, hogy a közösség is bekapcsolódjon a fejlesztésbe, a hibák keresésébe. Letölthető a projekt dokumentációja, a kódok, és lehet visszajelzéseket küldeni.