Auguszta
-7 °C
0 °C

H1N1: hamis gyógyszert árulnak a neten

2009.11.16. 18:56 Módosítva: 2009-11-16 19:15:46

Több millió dolláros haszonra tesznek szert azok a bűnbandák, amelyek  influenza elleni hamisított gyógyszereket árusítanak az interneten, közölte hétfőn a brit Sophos szoftver-biztonsági cég. Több internetes oldalon az influenza elleni Tamiflu hamisított változatát kínálják a H1N1-vírustól tartó embereknek.

A Sophos 2009-ben több százmillió hamisított gyógyszeripari terméket népszerűsítő honlapot észlelt a világhálón. A vállalat adatai szerint számos bűnbanda székhelye Oroszországban van, míg a legtöbb hamisított Tamiflut és más álgyógyszert az Egyesült Államokban, Németországban, Nagy-Britanniában, Kanadában és Franciaországban vásárolják.

A biztonsági cég szóvivője elmondta, hogy Nagy-Britanniában már "kezd aggasztó méreteket" ölteni a Tamiflu felhalmozása. "Mindenképpen ellen kellene állni annak a kísértésnek, hogy a H1N1 vírus miatti pániktól vezérelve az interneten vásároljunk Tamiflut. A virtuális álgyógyszertárak veszélybe sodorják a vásárlók egészségét, személyes adatait és bankkártya-adatait" - figyelmeztetett.

A hamisított gyógyszerek árusítása jövedelmező üzlet: az egyik oroszországi csoport, a Glavmed üzemeltetői átlagosan naponta 16 ezer dollárra (kb. hárommillió forintra) tesznek szert álgyógyszerek forgalmazásával. Azok a csalók, akik több hálózatban is részt vesznek, naponta akár 100 ezer dollárt is kereshetnek, állapította meg a Sophos.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!