Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megkerülhető a Windows 7 aktiválása

2009.11.16. 14:28
Megkezdődött a macska-egér harc a hackerek és a Microsoft között. Az interneten megjelent törések módosítják a rendszerfájlokat, ezért könnyen kiiktathatók lesznek egy frissítéssel.

A Windows 7 piacra dobását követően megkezdődött a szokásos macska-egér harc az operációs rendszer jogtisztaságát garantálni hivatott rendszerek kiiktatásával próbálkozó hackerek és a Microsoft között. A közelmúltban megjelentek az interneten az első olyan törések, amelyekkel megúszható a termékaktiválás, sőt az illegális példányokon mutatkozó kellemetlen mellékhatások (elfeketülő asztal, levakarhatatlan figyelmeztetés) is.

A beszámolók szerint a publikált crackek úgy működnek, hogy a Windows 7-ben és a Windows Server 2008 R2-ben teljesen kiiktatják a korábbi rendszereken Windows Genuine Advantage (WGA) néven megismert, de az új kiadásokban már Windows Activation Technologies (WAT) néven szereplő védelmi komponenst. Az operációs rendszer a törések futtatása után aktivált, jogtiszta példányként viselkedik.

A hackerek ugyanakkor vélhetően csupán kérészéletű győzelmet arattak: mivel a programjaik a Windows rendszerfájljait módosítják, patchelik, a trükk könnyen észlelhető, és az aktivációs modulhoz kiadott patchcsel bármikor érvényteleníthető. Korábban a Microsoft ugyanígy lehetetlenítette el a Vista esetében az egyik legnépszerűbb aktiváláshacket, a 30 napos türelmi idő folyamatos megújítását.

A szoftvervállalat ezúttal is dolgozik már az aktivációs eljárás megerősítésén. „Ismerjük ezt a trükköt, és már készül a válaszunk” – nyilatkozta a CNET-nek a Microsoft szóvivője.

Ugyanakkor – akárcsak a Windows Vista esetében – a Windows 7-tel is működnek azok az OEM BIOS-hackek, amelyek elhitetik a szoftverrel, hogy az egy nagy pc-gyártó hardverén előtelepített operációs rendszerként fut, legálisan. Ehhez vagy kézzel kell belenyúlni a számítógép alaplapjának BIOS-ába – ami kockázatos művelet –, vagy egy szoftveres emulációt kell futtatni. A Microsoft korábban azt ígérte, hogy ezt a kiskaput is be fogja zárni, de ezzel egyelőre még adós, a hivatalos álláspont szerint azért, mert elsősorban a széles körben használt, nem pedig a komolyabb szakértelmet igénylő törések kiiktatására koncentrálnak.