Betiltották a Windows XP-t Kínában

2009.11.18. 11:13
A Microsoft nem fogadja el a kínai bíróság döntését, és tagadja, hogy engedély nélkül használta volna egy helyi vállalat szellemi tulajdonát. A jogerős ítéletig azonban beszüntették a Windows XP forgalmazását.

A Microsoft elrendelte a Windows XP kínai árusításának beszüntetését, miután egy helyi bíróság szerint az operációs rendszerben jogtalanul jelent meg egy kínai vállalat szellemi tulajdona.

Vistáig jogtalan

A pekingi népi bíróság hétfőn jelentette be, hogy a Microsoft nem a szerződésnek megfelelően használta a Zhongyi Eletronics egyes fejlesztéseit, például a vállalat kínai betűtípuskészletét, ami a Windows 95-ben jelent meg először, majd azóta több Windows-verzióban is felbukkant engedély nélkül. A probléma érinti a Windows 95-öt, a 98-at, a 2000-et és az XP-t. A Vistából és a Windows 7-ből már kihagyták a betűtípust.

A népi bíróság ezért elrendelte, hogy a Microsoft azonnali hatállyal szüntesse be az operációs rendszer gyártását és árusítását az országban, ugyanakkor elutasította a Zhongyi azzal kapcsolatos beadványát, hogy a Microsoft a Zhemga nevű termékükért sem fizetett a szerződésben meghatározott módon.

A Microsoft az ítélet kihirdetése után közölte, hogy megtámadja a döntést, mert jogászaik szerint a szerződés lehetővé tette a betűtípus folyamatos alkalmazását. A vállalat szerint az ítélet nem jogerős, amíg azt a fellebbviteli bíróság meg nem erősíti.  • Tippek
  • Bankszámla