Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Gyógyul a csipipar

2009.11.18. 07:26
A Gartner szerint az idén sem lesz olyan meredek visszaesés, mint várták, jövőre pedig megindul a növekedés.

A pc-piac reméltnél lendületesebb erősödése miatt átírta a félvezetőipar idei teljesítményére vonatkozó prognózisát a Gartner. A piackutató optimistábban látja a szektor kilátásait: a gyártók árbevétele a tavalyi 255 milliárd dolláros szinttől a korábban jósolt 17 helyett csupán 11,4 százalékkal marad majd el, és várhatóan 226 milliárd dollár (kurrens árfolyamon mintegy 40 444 milliárd forint) körül alakul. Jövőre aztán a forgalom 13 százalékos éves növekedés után ismét eléri a 2008-as szintet – mondják most.

A piackutató szerint a pc-piac erősödéséből elsősorban az egyedi feladatokra specializált áramkörök, a memóriachipek és a mikroprocesszorok gyártói profitáltak, míg a mobiltelefonok iránti kereslet élénkülése a NAND flashmemóriák gyártóinak kedvezett. A memóriagyártók annak is örülhetnek, hogy az erős kereslet miatt a vártnál magasabb szintre kúsztak fel az árak – mutatott rá Bryan Lewis, a Gartner kutatási alelnöke.

A szakember kiemelte, hogy míg az év elején még két számjegyű volt a pc-piac százalékban kifejezett visszaesése a korábbi év megfelelő időszakához képest, ez mostanra egy számjegyű növekedésbe billent át. Az egyértelműen pozitív folyamatok ellenére ugyanakkor vannak olyan jelek, amelyek arra mutatnak, hogy a pc-rendelések év végi felfutása a szokásosnál hamarabb ér véget, és ezért 2010 lomhábban indul majd – tette hozzá.

Az amerikai félvezetőgyártókat tömörítő Semiconductor Industry Association (SIA) a harmadik negyedévben 61,9 milliárd dollár globális forgalmat regisztrált. A szervezet akkor rámutatott, hogy bár ez az érték még mindig jóval, 10,1 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbi 68,9 milliárdos árbevételnél, mégis bizakodásra adhat okot, hogy közel 20 százalékos növekedést jelent a megelőző trimeszterhez képest. Az iparágban szekvenciális növekedést az idén először márciusban mértek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!