Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Operációs rendszer mutatott be a Google

2009.11.19. 21:48 Módosítva: 2009-11-20 10:41:39
A Google csütörtökön bemutatta régóta várt operációs rendszerét, a Chrome OS-t. Ahogy az várható volt, a cég továbbra is elsősorban a netes tartalomra koncentrál, programja csak abban segít, hogy az online információkat gyorsan és biztonságosan érjük el.

A Google ma ismertette operációs rendszerének főbb jellemzőit. Bár sokan arra számítottak, hogy a Kaliforniában tartott rendezvény után legalább egy bétát hazavihetnek a Chrome OS-ből, az alapkoncepció ismertetésén túl nem sok minden történt.

Főleg online

Ahogy az várható volt, az operációs rendszer a Chrome böngészőre és a Linuxra épül, viszont egy lecsupaszított kódnál alig ad többet. Pont ez a koncepció lényege: mivel a Google szerint úgyis mindent a neten tárolunk, ott vannak a dokumentumaink, kedvenc videóink, leveleink, kontaktjaink, nincs szükségünk nagy és nehézkes operációs rendszerekre: a webkettes cég a régi kor, a Windowsok és a Mac OS X-ek végét ígéri.

A Chrome OS ezekkel szemben ugyan kevés funkciót tud felmutatni, de a weben keresztül úgyis elérhető minden, ráadásul az apró operációs rendszer rendkívül stabil és gyors. A programnak például néhány másodperc is elég a boothoz. További előnye az elképzelésnek, hogy ha valójában mindenünk a neten van, és az operációs rendszernek csak a hozzáférést kell biztosítania, akkor gyakorlatilag bárhonnan elérhetjük az adatainkat.

A koncepción  túl megismerhettük a felhasználói felületet is, ami egyébként nagyban emlékeztet a Chrome böngészőére: egyszerű, sallangmentes, célszerű. Ugyanakkor a premierig ez még sokat változhat: a Google szerint 2010 végétől lesz elérhető az operációs rendszer, de csak a megfelelő számítógépeken. A webkettes cég a gyors rendszerindításért cserébe ugyanis elvárja, hogy a kompatibilis laptoban, netbookokban ssd és ne merevlemez legyen, de a specifikáció többi része már nem ilyen szigorú.

Sőt, állítólag nemcska x86-os, hanem ARM-processzorokon is elfut majd a Chrome OS, ami magával hozhatja a jelenleg még főleg Intel Atomra épülő netbookpiac átalakulását.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!