Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Operációs rendszer mutatott be a Google

2009.11.19. 21:48 Módosítva: 2009-11-20 10:41:39
A Google csütörtökön bemutatta régóta várt operációs rendszerét, a Chrome OS-t. Ahogy az várható volt, a cég továbbra is elsősorban a netes tartalomra koncentrál, programja csak abban segít, hogy az online információkat gyorsan és biztonságosan érjük el.

A Google ma ismertette operációs rendszerének főbb jellemzőit. Bár sokan arra számítottak, hogy a Kaliforniában tartott rendezvény után legalább egy bétát hazavihetnek a Chrome OS-ből, az alapkoncepció ismertetésén túl nem sok minden történt.

Főleg online

Ahogy az várható volt, az operációs rendszer a Chrome böngészőre és a Linuxra épül, viszont egy lecsupaszított kódnál alig ad többet. Pont ez a koncepció lényege: mivel a Google szerint úgyis mindent a neten tárolunk, ott vannak a dokumentumaink, kedvenc videóink, leveleink, kontaktjaink, nincs szükségünk nagy és nehézkes operációs rendszerekre: a webkettes cég a régi kor, a Windowsok és a Mac OS X-ek végét ígéri.

A Chrome OS ezekkel szemben ugyan kevés funkciót tud felmutatni, de a weben keresztül úgyis elérhető minden, ráadásul az apró operációs rendszer rendkívül stabil és gyors. A programnak például néhány másodperc is elég a boothoz. További előnye az elképzelésnek, hogy ha valójában mindenünk a neten van, és az operációs rendszernek csak a hozzáférést kell biztosítania, akkor gyakorlatilag bárhonnan elérhetjük az adatainkat.

A koncepción  túl megismerhettük a felhasználói felületet is, ami egyébként nagyban emlékeztet a Chrome böngészőére: egyszerű, sallangmentes, célszerű. Ugyanakkor a premierig ez még sokat változhat: a Google szerint 2010 végétől lesz elérhető az operációs rendszer, de csak a megfelelő számítógépeken. A webkettes cég a gyors rendszerindításért cserébe ugyanis elvárja, hogy a kompatibilis laptoban, netbookokban ssd és ne merevlemez legyen, de a specifikáció többi része már nem ilyen szigorú.

Sőt, állítólag nemcska x86-os, hanem ARM-processzorokon is elfut majd a Chrome OS, ami magával hozhatja a jelenleg még főleg Intel Atomra épülő netbookpiac átalakulását.