Máté, Mirella
12 °C
30 °C

Az amerikai Nemzetbiztonsági Hivatal is a Windows 7 fejlesztői közt

2009.11.20. 10:50
Az NSA is besegített a Microsoftnak a Windows 7 fejlesztésébe, hogy az a lehető legbiztonságosabb legyen.

A Microsoft az amerikai Nemzetbiztonsági Hivatallal (NSA) együtt dolgozik a Windows 7 biztonsági szolgáltatásainak a megerősítésén, amit maga a hivatal is elismert. Mindez arra utal, hogy az NSA komoly kockázati tényezőnek tartja a nemzetbiztonságra nézve a privát szektor kiszolgáltatottságát, éppen ezért be kell avatkoznia.

Richard Schaeffer, a hivatal egyik vezetője elmondta, hogy a Microsoft és az NSA együttműködése lehetővé teszi a legmagasabb szintű biztonság megteremtését úgy, hogy az még ne menjen a felhasználói élmény rovására. Schaeffer fontosnak tartotta elmondani, hogy már az alapoktól besegítettek, nem a termék megjelenése után próbálták utólag befoltozni a réseket.

A két cég együttműködése egyébként sem új. Az NSA már 2007-ben elismerte, hogy besegített a Windows Vista biztonsági rendszerének kialakításában, hogy az védettebb legyen a számítógépes vírusok, férgek, egyéb támadások ellen, szakértők szerint azonban a hivatal már 2005 óta segíti a Microsoftot: akkor éppen az XP hóna alá nyúltak be.

Az NSA egyébként megosztotta motivációját: mint a hivatal elmondta, a nemzetbiztonságban egyre nagyobb szerepet játszik a magánszektor, számos olyan, sok kiszolgálót érintő rendszer üzemel, ami magánkézben van. Ezen kívül az otthoni számítógépek gyengeségeit kihasználva olyan információk birtokába juthatnak a támadók, amik problémát jelentenek az ország biztonságára nézve, éppen ezért az NSA-nak van szerepe a gépek biztonságosabbá tételében. Ehhez viszont elsősorban az operációs rendszert kell megdolgozni.

A hivatal ugyanakkor komoly erőfeszítéseket tesz annak érdekében is, hogy rávegye az Apple-t, a Sunt, a RedHatet és még számos nagyvállalatot a biztonsági standardok betartására.