Judit
2 °C
7 °C

Európából jönnek az új szupergépek

2009.11.20. 17:00
A vállalat Európában létesít kutatási központot több millió eurós beruházással.

Franciaországban indítja el a mai legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépeknél ezerszer nagyobb teljesítményű rendszerek fejlesztését célzó kutatási projektjét az Intel. Az amerikai csipgyártó három éven át több millió euróval finanszírozza a Francia Atomenergia Bizottság (CEA), a Versailles Saint-Quentin-en-Yvelines Egyetem és a francia nemzeti HPC-központ szakembereiből verbuvált csoportot, mely az ún. „exaléptékű” – másodpercenként 1018, azaz egytrillió lebegőpontos művelet elvégzésére képes – komputerek építésének lehetőségeit vizsgálja. (A mai legerősebb rendszer a Cray XT5 Jaguar, ami 1,76 billiárd művelettel birkózik meg egy másodperc alatt.)

A kutatók többek között a petaflops teljesítményű rendszerek integrálásának lehetőségeivel, fejlett teljesítményoptimalizálási technikák fejlesztésével és a szuperszámítógépek teljesítményének optimalizálásával foglalkoznak majd. Az Intel azért tartja fontosnak a kutatási irányt, mert az exaléptékű szuperszámítógépekkel számos olyan komplex számítási probléma is megoldható lesz majd, ami a mai rendszerekkel nem. Például pontosabban lehet szimulálni a sejtek kölcsönhatásait, ami felgyorsíthatja a rákkutatást; vagy hosszabb távú, illetve helyi szinten részletesebb időjárás-előrejelzéseket lehet adni.

Az Intel európai kutatásait összefogó Intel Labs Europe-ba integrálódó francia központ nagyjából 12 kutatóval startol, de a tudósok létszámát szeretnék rövid időn belül megháromszorozni – közölték.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?