Letölthető az Opera 10.10

2009.11.23. 16:50
Az Opera Software nevű norvég szoftvercég a trenddel szembemenve azt mondja: ne mások szervereire töltsük fel az adatainkat, hanem csináljunk magunk webszervert.

Öt hónappal a bejelentése után elkészült az Opera Unite, amivel a felhasználó privát webszerverré vagy inkább közösségi hálózati csomópontokká alakíthatja a számítógépét. Ez a szolgáltatás belekerült a norvég szoftvercég böngészőjének legújabb, 10.10-es kiadásába, amely hétfőn jelent meg.

Az Opera Unite platform lehetővé teszi bármilyen webszerveres alkalmazás fejlesztését, de a programozáshoz nem értő júzereknek is kínál egyszerű funkciókat. A böngészőben van biztonságos fájlmegosztás, webszerver, médialejátszó, fotómegosztás, fontos üzenetek átadására használható virtuális hűtőszekrényajtó, és chat. Néhány funkció a szolgáltatás weboldaláról telepíthető.

A böngészőből egy Opera ID-s regisztrációval indítható el a privát megosztószerver. Ezt követően az általunk kiválasztott tartalmak egy adott, az operaunite.com domén alá tartozó címen hozzáférhetővé válnak azok számára, akiknek engedélyezzük ezt. A megosztáshoz futnia kell az Opera 10-nek, de a privát szerver nemcsak Operával, hanem bármilyen más böngészővel is elérhető.

Az Opera 10.10 letölthető a norvég cég weboldaláról Windows, Mac OS, Linux, Solaris és FreeBSD operációs rendszerekre.  • Tippek
  • Csok