Gusztáv
3 °C
7 °C

Csökkenő bevétellel is kaszál a HP

2009.11.24. 12:15 Módosítva: 2009-11-24 12:16:19
Az amerikai Hewlett-Packard (HP) világ vezető számítógépgyártója, de a negyedik negyedévben nem a gépeknek köszönhette a növekvő profitját, hanem a szolgáltatási üzletágnak.

HP bevétele 30,8 milliárd dollár volt az októberben véget ért utolsó negyedévben, ami 8 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Az adózás utáni nyereség azonban 14 százalékkal 2,4 milliárd dollárra nőtt. A számítógépek, nyomtatók és szoftverek forgalma visszaesett, a szolgáltatási üzletág azonban szárnyalt: a bevétel 8 százalékkal 8,9 milliárd dollárra, a profit 48 százalékkal 1,4 milliárdra emelkedett éves összevetésben.

Csökken a számítógépek átlagára, a gazdasági válság miatt felborult az egyensúly, ezért a HP - az iparág többi szereplőjéhez hasonlóan - a szolgáltatások fejlesztésében lát kiutat. Ezért vásárolták fel tavaly a Magyarországon is jelen lévő EDS nevű szolgáltatócéget, amelynél 19 ezer fős leépítést hajtottak végre. A cég beillesztése, integrációja a HP-csoportba a vártnál gyorsabban halad.

Augusztus és október között számítógépből 8 százalékkal több kelt el, mint egy évvel korábban, de a bevétel 12 százalékkal 9,9 milliárd dollárra esett. A másik hagyományos ágazat, a nyomtatógyártás is gyengélkedett: a bevétel éves összevetésben 15 százalékkal 6,5 milliárd dollárra esett, az eladott készülékek száma 20 százalékkal csökkent. A nagyobb teljesítményű, jellemzően vállalatoknál használt nyomtatók esetében még nagyobb, 38 százalékos volt a visszaesés.

Az üzleti év egészében a HP bevétele az egy évvel korábbihoz képest 3 százalékkal, 114,8 milliárd dollárra csökkent, a nyereség 8 százalékkal 7,7 milliárd dollárra esett vissza.

A cég a hardverek oldalán is erősítni készül, a tervek szerint átveszik a hálózati berendezéseket gyártó 3Com amerikai társaságot. A 2,7 milliárd dolláros ügylet révén nagyobb szeletet hasíthatnak ki a kínai piacból, és fokozni lehet majd a különböző HP-termékek közti integrációt - mondta a negyedéves pénzügyi jelentést bemutató sajtóértekezleten Mark Hurd elnök-vezérigazgató.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!