Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Csökkenő bevétellel is kaszál a HP

2009.11.24. 12:15 Módosítva: 2009-11-24 12:16:19
Az amerikai Hewlett-Packard (HP) világ vezető számítógépgyártója, de a negyedik negyedévben nem a gépeknek köszönhette a növekvő profitját, hanem a szolgáltatási üzletágnak.

HP bevétele 30,8 milliárd dollár volt az októberben véget ért utolsó negyedévben, ami 8 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Az adózás utáni nyereség azonban 14 százalékkal 2,4 milliárd dollárra nőtt. A számítógépek, nyomtatók és szoftverek forgalma visszaesett, a szolgáltatási üzletág azonban szárnyalt: a bevétel 8 százalékkal 8,9 milliárd dollárra, a profit 48 százalékkal 1,4 milliárdra emelkedett éves összevetésben.

Csökken a számítógépek átlagára, a gazdasági válság miatt felborult az egyensúly, ezért a HP - az iparág többi szereplőjéhez hasonlóan - a szolgáltatások fejlesztésében lát kiutat. Ezért vásárolták fel tavaly a Magyarországon is jelen lévő EDS nevű szolgáltatócéget, amelynél 19 ezer fős leépítést hajtottak végre. A cég beillesztése, integrációja a HP-csoportba a vártnál gyorsabban halad.

Augusztus és október között számítógépből 8 százalékkal több kelt el, mint egy évvel korábban, de a bevétel 12 százalékkal 9,9 milliárd dollárra esett. A másik hagyományos ágazat, a nyomtatógyártás is gyengélkedett: a bevétel éves összevetésben 15 százalékkal 6,5 milliárd dollárra esett, az eladott készülékek száma 20 százalékkal csökkent. A nagyobb teljesítményű, jellemzően vállalatoknál használt nyomtatók esetében még nagyobb, 38 százalékos volt a visszaesés.

Az üzleti év egészében a HP bevétele az egy évvel korábbihoz képest 3 százalékkal, 114,8 milliárd dollárra csökkent, a nyereség 8 százalékkal 7,7 milliárd dollárra esett vissza.

A cég a hardverek oldalán is erősítni készül, a tervek szerint átveszik a hálózati berendezéseket gyártó 3Com amerikai társaságot. A 2,7 milliárd dolláros ügylet révén nagyobb szeletet hasíthatnak ki a kínai piacból, és fokozni lehet majd a különböző HP-termékek közti integrációt - mondta a negyedéves pénzügyi jelentést bemutató sajtóértekezleten Mark Hurd elnök-vezérigazgató.