Ödön
1 °C
11 °C

Nehezebb lesz korlátozni az internetezőket

2009.11.24. 16:10 Módosítva: 2009-11-24 16:12:41
Elfogadta az új hírközlési keretcsomagot az Európai Parlament, amit a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) a magyar hírközlési piac szempontjából is rendkívül fontosnak tart.

Az NHH közleménye szerint az Európai Parlament jóváhagyásával teljessé vált az európai hírközlés-szabályozási keretrendszer megújítása. A körülbelül 2 éves folyamat eredményeképpen az unió olyan jogszabályi környezetet teremtett, amelynek segítségével a szabályozás lépést tart a technológiai és piaci fejlődéssel és hosszabb távon biztosítja az iparág modern szabályozási hátterét.

Pataki Dániel NHH-elnök szerint az új szabályozás az elkövetkező évtizedre határozza meg az európai hírközlés kereteit. A megújuló szabályozásban az eddiginél is fontosabb szerepet kap a fogyasztói jogok kérdése, illetve a szabályozó hatóságok együttműködése. Az elnök szerint az unióban hatékonyabbá válhat a frekvenciákkal való gazdálkodás, és felgyorsulhat az új generációs hálózatok elterjedése.

Kedden az Európai Parlament nagy többséggel hagyta jóvá az EU hírközlés-szabályozási keretrendszerének eddig még el nem fogadott elemét, az úgynevezett "jobb szabályozás" irányelvet, miután néhány nappal ezelőtt a Európai Tanács már elfogadta a csomagot. A jogszabályok várhatóan decemberben jelennek meg a EU hivatalos közlönyében, és a tagállamoknak legkésőbb 2011. május 24-ig kell hatályba léptetniük az EU-irányelvnek megfelelő nemzeti jogszabályaikat.

A szabályozás erősíti a telefont és az internetet használók jogait, az adatok védelmét. A megszavazott szöveg szerint csak akkor lehet korlátozni az internetelérést, ha ez megfelelő, arányos és szükséges egy demokratikus társadalomban. Az intézkedés során tiszteletben kell tartani az ártatlanság vélelmét és a magánszférához fűződő jogot, és biztosítani kell az előzetes, tisztességes és pártatlan eljárást.

A jogszabály kitér a rádióspektrum használatának harmonizálására, figyelembe véve a digitális televíziózásra történő átállást 2012-ig. Ezen a területen a piacon domináns szolgáltatóknak szét kell választaniuk hálózati infrastruktúrájukat és a szolgáltatásokat kínáló üzleti egységeiket.

Egy másik jogszabály erősíti a fogyasztók jogait, így például arról rendelkezik, hogy a telefonszámot egy napon belül át lehessen vinni egy másik szolgáltatóhoz.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?