Auguszta
-7 °C
0 °C

Összeomlás közelében van a Corel

2009.11.24. 15:05
A szebb napokat is megélt szoftvercég a szakadék szélén táncol. A fő befektető megpróbálja kivásárolni a kisrészvényeseket, hogy csökkenteni tudja a vállalat adósságát.

A CorelDraw, WordPerfect és Painter programokról ismert Corel hétfőn bejelentette, hogy felvásárolja a kisbefektetők részvényeit, hogy gyorsabban tudjon pénzt szerezni. A vállalat fő befektetője, a Vector Capital vásárolja fel az a 32 százaléknyi részesedést, ami még nincs a birtokában.

Szorult helyzetben van a vállalat, az adóssága nem lehet magasabb a 12 havi bevételének a 2,75-szörösénél, mert akkor megváltozna a hitelezési helyzete. A jelenlegi helyzetben nem felel meg ennek a kritériumnak. Elméletileg vissza tudna fizetni 15 millió dollárt, amivel már jó helyzetbe kerülne, de akkor csak 8,6 millió dollár készpénze maradna, ami kevés a cég működtetéséhez.

A Vector 4 dollárt ajánlott részvényenként. A Corel zuhanását jól mutatja, hogy 2008 márciusában a Vector még 11 dollárt ajánlott, de fél évvel később visszavonta az ajánlatot. 2008 augusztusában 12,50 dolláros ajánlat is érkezett a cégre, de a válság miatt ezt az ajánlatot is visszavonták az érdeklődők. A Vector 2009 augusztusában 3,5 dollárt ajánlott, ehhez képes még jónak is mondható a jelenlegi ajánlata.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!