Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Letölthető a Thunderbird 3 próbaverziója

2009.11.25. 16:45 Módosítva: 2009-11-25 16:47:58
A Firefox fejlesztésére koncentráló Mozilláról 2008 elején levált Mozilla Messaging kedden elkészült a Thunderbird levelezőkliens 3-as verziójának első kiadásra jelölt (RC1) verziójával.

A Thunderbird levelezőprogram fejlesztőieredetileg úgy számoltak, hogy még novemberben kijön a végleges változat is, de erre most már kevés az esély. Az RC1 is bő kéthetes késéssel jelent meg, és elképzelhető, hogy a végleges csak jövőre lesz kész.

A 3-as kiadásba sok újdonság kerül. Ezek közé tartozik a böngészőkben megszokott, lapokra osztott ablakkezelés - az egyes üzeneteket, mappákat lehet önálló lapokon megnézni, és a lehetőséget a kiegészítők is használhatják. A kereső találatait mostantól számos jellemző (küldő, tag, csatolmány, levelezőlista, dátum stb.) alapján lehet szűkíteni, illetve a globális keresőmező javaslatokat kínál fel.

Átdolgozták a postafiók hozzáadása varázslót, és a több postafiók azonos mappáit (például Beérkezett üzenetek) kombinálni képes Smart Foldert is, a levelezési eszköztárba beépítették a globális keresőt, miközben a válasz, továbbítás, levélszemét gombokat áthelyezték az egyes emailekbe (ezek az alapértelmezett beállítás módosításával visszaköltöztethetők a fő eszköztárba).

A kliensbe új kiegészítőkezelő is kerül, amelyből közvetlenül kereshetők, letölthetők és telepíthetőt a kiegészítések, témák és pluginek. Több olyan kiegészítő is készül a programhoz, amely webes szolgáltatások (például Google vagy Yahoo! Calendar, Twitter stb.) elérését biztosítja a Firefox motorján keresztül.

Noha az első RC stabil kiadásnak minősül, kifejezetten tesztelési célokat szolgál, elsődleges levelezőkliensnek ez a verzió nem javasolt – figyelmeztet a Mozilla Messaging. Azoknak, akik kipróbálják, arra is fel kell készülnie, hogy a nem minden kiegészítő működik együtt vele. A friss tesztverzió letölthető Windows, Mac OS X és Linux operációs rendszerekre – magyar nyelvű változatban is – a cég weboldaláról.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!