Judit
3 °C
7 °C

Börtönnel fenyegetnek négy Google-vezetőt

2009.11.26. 14:45 Módosítva: 2009-11-26 14:46:53
Olasz ügyészek szerint nem elég, hogy a Google eltávolítja a portáljairól a másokat sértő, törvénytelen videókat.

Hat hónaptól egy évig terjedő börtönbüntetés kiszabását kéri négy Google-vezetőre az olasz ügyészség, amiért a vállalat videomegosztó oldalán megjelent egy olyan felvétel, amelyen egy Down-kóros tizenévest zaklatnak. A Google hevesen tiltakozik a bírósági eljárás ellen, amelyet egyenesen az internet szabadsága elleni támadásként értékelnek.

A Google négy vezetője elleni per egy milánói bíróságon zajlik. A vád azzal érvel, hogy a Google büntetőjogi kötelessége az ilyen videók közzétételének megakadályozása. A 2006 végén közzétett és közel két hónapig elérhető felvételen a tizenévest négy diák zaklatta, miközben a bántalmazást tucatnyian figyelték, semmit sem téve ellene.

A védelem álláspontját a december 16-ra kitűzött meghallgatáson adja elő. A rágalmazásban való bűnrészességet és a magánélet megsértését az olasz törvények legfeljebb három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetik.

A Google közleményében kifejtette, hogy a kifogásolt videóval kapcsolatban pontosan az európai és az olasz jogszabályoknak megfelelően jártak el. A felvételt a hatóságok figyelmeztetése után eltávolították az oldalról, és a videomegosztó együttműködésével a videó készítőjét és feltöltőjét sikerült felkutatni és megbüntetni. A vállalat szerint az ügy ahhoz hasonlítható, mintha egy uszító levél miatt a küldeményt kézbesítő postás ellen indulna eljárás.

Az ügyészség azzal érvel, hogy a bírósági tárgyalás nem az internet szabadságáról szól, hanem arról, hogy a világhálón vannak-e olyan fehér foltok, ahol a jog nem alkalmazható - olvasható az üggyel kapcsolatban megjelent olasz sajtójelentésekben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?