Olivér
5 °C
8 °C

Négy évet kapott a spamkirály

2009.11.26. 15:15
Rács mögé rakták a világ egyik legkártékonyabb online bűnszervezetét. Milliárdos károkat okoztak, a börtön mellett több százezer dolláros büntetést is ki kell fizetniük.

Négy férfit ítéltek több év börtönbüntetésre spamelés és csalás miatt. Köztük van a spamkirályként ismert Alan Ralsky, aki 51 hónap letöltendő börtönbüntetést kapott, és veje, Scott Bradley, aki 40 hónap múlva szabadul. Büntetésük letöltése után öt évig feltételesen lesznek szabadlábon, és fejenként 250 000 dollár büntetést kellett kifizetniük.

A hongkongi és kanadai állampolgár How Wai John Hui szintén 51 hónapot kapott, de neki kétszer többet, 500 000 dollárt kell befizetnie. A kaliforniai John S. Bown enyhébb büntetéssel megúszta, 32 hónapot tölt rács mögött, és 120 000 dollárra büntették. Több együttműködő partnerük is kisebb-nagyobb börtönbüntetést kapott.

Alan Ralsky és három társa központi szerepet játszott a bűnbandában. Ralsky volt a bűnszervezet vezetője, míg Bradley intézte a pénzügyeket, és ő irányította a műveleteket is. Bown a GDC Layer One nevű internetesd cég igazgatója volt, és spamelés műszaki hátterét biztosította. Hui a China World Trade igazgatójaként képviselte a spamekben kiküldött ajánlatokban szereplő cégeket.

A csoport a spamekben hongkongi és kínai kézben lévő amerikai cégek részvényeit kínálta. A lenyomozhatatlan eredetű levelekben hamis és félrevezető információk voltak. A négy férfit 2007 decemberében helyezték vád alá.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?