Vilhelmina
5 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Nem eshet le áru a kamionokról

2009.11.26. 13:55
Karácsony előtt megnő a veszélye annak, hogy kifosztják az értékes rakományt szállító kamionokat. Egy műholdas navigációval kombinált rendszer megvédi a boltok polcaira szánt árut.

Eddig negyvenhat kamion kifosztását hiúsította meg az a hazai fejlesztésű ponyvavédelmi rendszer, amely elnyerte az év biztonságtechnikai megoldása díjat - közölte Varga László, a fejlesztő cég, a Secret Control GPS Kft. igazgatója csütörtökön az MTI-vel.

E megoldás elterjedése véget vethet a mindennapos lopásoknak, a "kamionról leesett áruk" ma még virágzó kereskedelmének. A Webbase SafetyNet elnevezésű rendszer teljes egészében hazai megoldás, amely az Európa-szerte gyakori ponyvafelvágásos lopások ellen nyújt védelmet.

A rendszer egyik fő eleme a kamionponyva belsejére kerülő, sodrott acélhuzalból készült háló. Ez egyrészt fizikai védelmet nyújt, másrészt az átvágási, rongálási kísérlet esetén elektronikus jelet küld a hozzá illesztett járműkövető rendszernek. A riasztás egy távfelügyeleti központba fut be, ahol a diszpécserek azonnal értesítik a helyi rendőrséget a jármű tartózkodási helyének megadásával.

Az áruvédelmi nyomkövető kül- és belföldön egyaránt működik. Főleg a nagy értékű műszaki cikkeket szállító kamionokat szokták kifosztani, és a karácsonyi áruforgalom miatt ilyenkor megnő a lopási kísérletek száma.