Árpád
-2 °C
4 °C

Többen csatlakoznak a Google-bojkotthoz

2009.11.26. 10:10 Módosítva: 2009-11-26 10:16:37
A Denver Post és a Dallas Morning News kiadóvállalata is csatlakozna a News Corp. médiaóriás kezdeményezéséhez, azaz a portáljaikról kitiltanák a Google keresőmotorját. Ezzel elméletileg látogatókat veszíthetnek, de megjelent a színen a Microsoft, aki fizetne, hogy a Bing.com továbbra is lássa a híreket.

A médiamágnás Rupert Murdoch bejelentette, hogy a Google lopja az újságjai által előállított tartalmakat, és azzal fenyegetőzött, hogy kitiltja a weboldalairól a webkereső adatbázisát építgető indexelőrobotokat. Most még két amerikai újság, a Denver Post és a Dallas Morning News kiadója is csatlakozott a nagy vihart kavaró kezdeményezéshez.

A Denver Post kiadója - a MediaNews Group - akkor tiltaná ki a portálról a Google-t, amikor Pennsylvania és Kalifornia területén fizetőssé teszi a weboldalát. A Morning News is előfizetési díj bevezetésén gondolkozik, és szintén ezzel összefüggésben tervezi a Google kihajítását.

Nem új jelenségről van szó, az újságok régóta panaszkodnak amiatt, hogy a Google News hírportál összegyűjti a híreiket, és ebből magának teremt hirdetési felületet, azaz bevételi forrást. Eddig azonban csak az újságok kevesebb mint 1 százaléka tiltotta le a Google keresőjét. Nyilván sokan úgy gondolják, hogy még mindig többet nyernek a Google által generált forgalommal. A Google News csak a hírek ajánlóját szemlézi, és az újság weboldalára irányítja a netezőket.

Eleinte sima nyilatkozatháborúnak tűnt az újságok fenyegetőzése, de a Microsoft bejelentette, hogy fizetne az újságoknak a hírek szemlézéséért. A Microsoft célja a Bing.com népszerűsítése, és kizárólagos tartalmakkal biztosan növelni tudja a keresőpiaci részesedését. Steve Ballmer Microsoft-vezért nyár elején azt mondta, hogy a végsőkig eltökéltek az online biznisz, és azon belül is a kereső felfuttatásában, és hajlandók öt év alatt tízmilliárd dollárt belepumpálni a Google elleni háborúba.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?