Többen csatlakoznak a Google-bojkotthoz

2009.11.26. 10:10 Módosítva: 2009.11.26. 10:16
A Denver Post és a Dallas Morning News kiadóvállalata is csatlakozna a News Corp. médiaóriás kezdeményezéséhez, azaz a portáljaikról kitiltanák a Google keresőmotorját. Ezzel elméletileg látogatókat veszíthetnek, de megjelent a színen a Microsoft, aki fizetne, hogy a Bing.com továbbra is lássa a híreket.

A médiamágnás Rupert Murdoch bejelentette, hogy a Google lopja az újságjai által előállított tartalmakat, és azzal fenyegetőzött, hogy kitiltja a weboldalairól a webkereső adatbázisát építgető indexelőrobotokat. Most még két amerikai újság, a Denver Post és a Dallas Morning News kiadója is csatlakozott a nagy vihart kavaró kezdeményezéshez.

A Denver Post kiadója - a MediaNews Group - akkor tiltaná ki a portálról a Google-t, amikor Pennsylvania és Kalifornia területén fizetőssé teszi a weboldalát. A Morning News is előfizetési díj bevezetésén gondolkozik, és szintén ezzel összefüggésben tervezi a Google kihajítását.

Nem új jelenségről van szó, az újságok régóta panaszkodnak amiatt, hogy a Google News hírportál összegyűjti a híreiket, és ebből magának teremt hirdetési felületet, azaz bevételi forrást. Eddig azonban csak az újságok kevesebb mint 1 százaléka tiltotta le a Google keresőjét. Nyilván sokan úgy gondolják, hogy még mindig többet nyernek a Google által generált forgalommal. A Google News csak a hírek ajánlóját szemlézi, és az újság weboldalára irányítja a netezőket.

Eleinte sima nyilatkozatháborúnak tűnt az újságok fenyegetőzése, de a Microsoft bejelentette, hogy fizetne az újságoknak a hírek szemlézéséért. A Microsoft célja a Bing.com népszerűsítése, és kizárólagos tartalmakkal biztosan növelni tudja a keresőpiaci részesedését. Steve Ballmer Microsoft-vezért nyár elején azt mondta, hogy a végsőkig eltökéltek az online biznisz, és azon belül is a kereső felfuttatásában, és hajlandók öt év alatt tízmilliárd dollárt belepumpálni a Google elleni háborúba.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM