Judit
3 °C
7 °C

Kipróbálható a felturbózott Firefox

2009.11.27. 16:45
A Microsoft jelentette be elsőként, de a Mozilla akarja előbb kiadni a hardveresen gyorsított grafikus megjelenítést támogató böngészőt. Letölthető egy előzetes.

A Microsoft a múlt héten számolt be arról, hogy az Internet Explorer 9 már a számítógépek grafikus processzorát (a GPU-t) is kihasználja, hogy gyorsabban megjelenjenek a weboldalak. A hardveres gyorsításhoz az eddigi GDI (Graphical Device Interface) helyett a Windows 7-ben bevezetett – de frissítésként a Vistához is elérhető – Direct2D interfészt használják, amely a kétdimenziós asztali megjelenítésben minőségi ugrást jelent.

A rivális Firefox böngészőt fejlesztő Mozilla egyik igehirdetője, Chris Blizzard a hír hallatán rögtön jelezte a Twitteren, hogy ők is dolgoznak a Direct2D-támogatáson: „fogadok, hogy mi leszünk kész előbb :)” – írta. A hétvégén Bas Shouten fejlesztő már ki is adott egy Direct2D-s korai előzetest a brózerből a kísérletező kedvű felhasználóknak.

d2dffperf.png

Amint a blogjában írja: a weboldalak renderelése az új motorral szinte minden esetben gyorsabb, bár látványos javulás elsősorban az animált és átlátszó felületeket használó szájtokon tapasztalt, míg az összetett struktúrájú oldalakon (például a YouTube-on) marginális volt a gyorsulás. A fejlesztő szerint a grafikus elemekben gazdag oldalak – és ezekből egyre több lesz – sokat profitálnak a GPU használatából, ahogy a görgetés is jóval folyamatosabb.

Shouten hangsúlyozza, hogy egyelőre a Direct2D-impementáció elején járnak, de úgy látja, az eredmények máris biztatóak. „Noha a régebbi, D3D10 előtti grafikus kártyákkal és WDDM 1.0 driverekkel rendelkező PC-ken nem lesz jelentős a javulás, idővel egyre több konfiguráció támogatja majd a DirectX 10+-ot. A jövő gépei teljesen akadásmentes grafikai megjelenítésre lesznek képesek olyan webes tartalmak esetében is, mint az SVG vagy a formázott CSS” – állítja.

A Firefox 3.7 tesztverzió új funkciói értelemszerűen csak Windows 7, Windows Server 2008 R2, illetve az október végén kiadott Platform Update-tel frissített Vista és Windows Server 2008 operációs rendszereken használhatók ki, mivel a korábbi kiadások nem támogatják a Direct2D-t. Az előzetesben bevallottan sok hiba van, de DirectX 10-es videokártyákkal jó eséllyel megbízhatóan működik.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?