Piroska
-11 °C
-2 °C

Életveszélyes karácsonyfaégőkre figyelmeztet az EU

2009.12.02. 15:30 Módosítva: 2009.12.02. 15:32
A karácsonyi égők csaknem harmada veszélyes- ez derül ki az Európai Bizottság (EB) szerdán közzétett jelentéséből. Az EB 2007 novembere és 2009 májusa között 200, különböző árfekvésű izzófüzért vizsgált meg. A mintákat több mint 20 közigazgatási és műszaki követelmény szempontjából ellenőrizték. Számos égősor több teszten is megbukott.

A teszteket öt tagállamban, Magyarországon, Németországban, Szlovákiában, Szlovéniában és Hollandiában végeztzék el. Az eredmények szerint a vizsgált termékek 30,4 százalékánál "súlyos meg nem felelési" hibákat észleltek. További 40 százaléknál pedig kisebb szabálytalanságokat találtak, amelyek nem veszélyeztetik a felhasználót- ilyen például a nem megfelelő címkézés, a használati utasításokkal kapcsolatos hiányok. A legtöbb veszélyes égőt Magyarországon találták.

A leggyakoribb probléma, hogy nem megfelelően rögzítik a gyártók az elektromos vezetéket, ami miatt az kilazulhat és megrázhatja a felhasználót. A vizsgált égőfüzérek negyedénél találtak ilyen problémát. A második leggyakoribb hiányosság, hogy túl vékony vezetéket használtak. Ez azért veszélyes, mert az áthaladó áram túlmelegedést okoz ami akár gyulladáshoz is vezethet. Ezt a termékek 23 százalékánál vették észre. A vizsgált izzósorok 28 százalékánál pedig nem volt megfelelő a szigetelés, amely szintén áramütéssel fenyegette a felhasználókat.

A vizsgálatban résztvevő öt tagállam közül nálunk, Magyarországon a legrosszabb a helyzet. A vizsgált égősorok 95,7 százalékánál "súlyos meg nem felelési" hibákat találtak. Hollandiában ez a szám 56 százalék volt. A kifogásolt termékek mintegy 40 százalékát Kínában gyártották.

Az Európai Bizottság azt ígérte, hogy a jövőben is fokozottan ellenőrzi a termékeket, de egyúttal arra kérte a fogyasztókat: legyenek elővigyázatosak. Néhány jó tanácsot is ad az EB: például, hogy csak megbízható kereskedőtől vásároljunk karácsonyi égőket. Az izzókat pedig sose hagyjuk bekapcsolva, ha elmegyünk otthonról, vagy ha alszunk.