Vince, Artúr
-5 °C
2 °C
Index - In English In English Eng

Az Acernél lehet először Chrome OS

2009.12.04. 08:45
A tajvani vállalat 2010 második felében a Google operációs rendszerével előtelepített netbookokkal rukkolna elő.

Az Acer lehet az első gyártó, amelyik Chrome OS-bázisú netbookot dob piacra jövőre: J.T. Wang, a tajvani vállalat elnöke a DigiTimeslapnak nemrégiben úgy nyilatkozott, 2010 második felében máris előrukkolnak a Google operációs rendszerével felvértezett PC-vel. A cég döntése nem okozhat meglepetést annak tudatában, hogy nyáron bejelentették, Aspire One modelljük Android platformot és mellé Windows 7 Startert is futtatni fog. A D250 típusjelű netbook azóta már Magyarországon is megvásárolható.

Azt nem tudni, vajon az Acer a D520 mintájára ikerplatformként a Windows 7-tel együtt veti majd be a Chrome OS-t a fejlesztés alatt álló modellben, avagy kockáztat, és önálló operációs rendszernek szánja a Google nyílt forráskódú termékét. A Mountain View-i szoftveróriás természetesen más gyártókkal is folyamatos kapcsolatban áll, de eddig sem az Asus, a HP, a Lenovo vagy a Toshiba nem jelentett be Chrome OS-re épülő netbookot.

A Google saját platformja november 20-án mutatkozott be. A Chrome OS-t nem a nagy tudású, speciális programok futtatására, helyi adattárolásra alkalmas asztali gépek számára tervezték, hanem az átlagfelhasználó által legtöbbször igénybe vett szolgáltatások menedzselésére, melyek mindegyike futtatható az internetről.

A hagyományos operációs rendszerekhez képest ezért a Chrome OS méretét és komponenseit tekintve könnyűsúlyú, csak azokat a funkciókat építették bele, melyek minimálisan szükségesek a gyors és biztonságos működéshez. Az alkalmazások a böngészőben futnak, az adatokat a Google szerverei tárolják, a frissítéseket automatikusan a Google végzi, a helyi háttértároló ezekben a gépekben SSD lesz, melyet csak gyorsítótárként használ a rendszer.