Újra engedélyköteles az online kereskedelem

2009.12.11. 13:54
Másfél éves szünet után a kormány újra engedélykötelessé tette az online boltok üzemeltetését. A szeptember végén meghozott rendelet napok alatt hatályba lépett, ami egy érdekvédelmi testület szerint nem hagyott elég időt a kereskedőknek a felkészülésre. A rendeletet jegyző gazdasági minisztérium szerint nincs baj az új szabályokkal.

Másfél évig nagyjából az nyitott webáruházat Magyarországon, aki akart, de két hónapja újra engedélyköteles az online boltok működtetése. A szeptember 29-én elfogadott és néhány nap múlva már hatályba is léptetett vonatkozó kormányrendelet a Fair Business Minősítő Testület szerint azonban a jogalkotásról szóló törvények megkerülésével született, és újabb akadályt jelent az elektronikus kereskedelem, az online árusok előtt.

A kereskedők megbízhatóságát értékelő testület azt állítja, hogy a 210/2009. számú rendelet, ami a területileg illetékes jegyzők által kiadott engedélyhez köti az online boltok, webáruházak működését, nem tisztázza, mit tegyenek azok a kereskedők, akik a másfél éves szabályozásmentes periódusban nyitották meg webáruházukat. „A rendelet olyan csendben lett a hatályos jogunk része, hogy jelenleg még nemcsak a kereskedők, de úgy fest, hogy az ellenőrző hatóság sem fedezte fel a létét”– írja a múlt héten kiadott közleményében a szervezet.

A rendeletet jegyző gazdasági minisztérium (NFGM) „nem figyel arra, hogy az elektronikus kereskedelem külön terület” – mondta Dr. Mayer Erika, aki az Infomediátor felhasználóvédelmi irodát képviseli a Fair Business testületben. Mayer szerint a rendelet sok tekintetben megkönnyíti a kereskedelmi tevékenységet, ugyanakkor ésszerűtlen, és nem hagy átmeneti periódust azoknak az online boltoknak, amelyek a másfél évig fennálló engedélymentességet kihasználva kereskedtek. „A csomagküldők most kvázi jogellenesen működnek” – mondta Mayer.

Dohányt a dohányboltból

A Fair Business sérelmezi azt is, hogy a rendelet „egyik napról a másikra” megtiltotta a dohánytermékek elektronikus kereskedelmét. Dohányt, cigarettát és szivart október 1-től csak falakkal körülvett, fizikailag létező üzlethelyiségben lehet árulni, mert a jogszabály „nem ismeri az elektronikus üzlet fogalmát”.

„Ismét nem gondolkodott el senki sem azon, hogy vajon mi lesz azokkal, akik nem kevés anyagi ráfordítással komoly webáruházakat hoztak létre, fő céljuk esetleg éppen dohánytermékek online értékesítése volt, amit eddig jogszerűen megtehettek” – áll a Fair Business közleményében.

Illegálisan árult és reklámozott Cohibák a Cigar Shopon
Illegálisan árult és reklámozott Cohibák a Cigar Shopon

Annak ellenére, hogy a dohánytermékek elektronikus kereskedelme ennek a rendeletnek az értelmében két hónapja tilos, jó néhány online árusnál zavartalanul folyik a dohánytermékek árusítása. Rozman Péter, a szivarokat és szivarozási kellékeket áruló Cigar Shop webáruház üzemeltetője az Indexnek annyit mondott, hogy nem tud az árusítást megtiltó kormányrendeletről. Miután az Indextől értesült a két hónapos szabályról, a cég most e-kereskedelemben járatos jogtanácsos segítségét kéri az ügyben.

A gyöngyösi Sláger ajándék- és dohánybolt üzemeltetője, aki szivart, dohányt és cigarettát is árul a neten, azt mondta, ő egy webshopot üzemeltet, de ennél többet nem volt hajlandó elárulni. És ezek még az egyszerűbb esetek, mert azt végképp nem tudni, hogyan lehetne a rendelet szellemében hatékonyan fellépni  az olyan online üzletek ellen, mint az 1001kubaiszivar.hu, amelyek saját állítása szerint genfi raktárból, kanadai ügyfélszolgálattal oldja meg a kubai szivarok magyarországi árusítását.

A minisztérium szerint rendben van

A Fair Business testület sajtóközleményében a rendelet haladéktalan módosítására szólította fel a gazdasági minisztériumot, amely azonban azt állítja, mindent jogszerűen végzett, és a rendelettel semmi baj.

Az NFGM hivatalos válasza szerint az elektronikus kereskedelem a hatályos törvények értelmében a csomagküldő szolgáltatások közé tartozik, ezért szükségtelen azoktól megkülönböztetni. Az októberi rendeletben foglalt változások nem jöttek hirtelen, mert ha maga a rendelet nem is, de a kereskedelmi tevékenységet alapvetően megváltoztató törvénymódosítás (a Kertv.-ként emlegetett 2005-ös törvény 2009-es módosítása) már júliusban megjelent, állítja az NFGM.

Ami a dohánytermékek kereskedelmét illeti, a minisztérium szerint a rendelet nem tartalmaz újdonságot, hiszen harmonizál a nemdohányzók védelmére hozott 1999-es törvénnyel, amely szerint Magyarországon már tíz éve tilos a dohánytermékek webshopokban való árusítása. A rendelet tehát csak összhangot teremtett a régóta hatályos törvénnyel.

A minisztérium azt is cáfolja, hogy a szeptemberi rendelet meghozatala előtt nem egyeztetett a  szakmai szervezetekkel: az NFGM felvette a kapcsolatot a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával és a Magyar Áruküldők egyesületével, és, mint a Fair Business állításaira adott válaszában írja, „mivel a módosítások széles körű egyeztetésen alapulnak ezért, úgy ítéljük meg,  (...) a 210/2009. (IX.29.) Korm. rendelet nem igényel módosítást.”  • Tippek
  • Babaváró hitel