Orsolya
11 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Év végén is aktív a BSA

2009.12.15. 16:50 Módosítva: 2009.12.15. 16:55
A szervezet folytatja a Nagyvizit néven futó felvilágosító kampányt. Az idén és a jövő év elején több tucat kkv és intézmény látogatását tervezik.

Folytatódik a Business Software Alliance (BSA) négy éve elindított Nagyvizit kampánya – közölte az egyes szoftvergyártók érdekeit képviselő szervezet. A program keretében a BSA képviselői még az idén és a jövő év elején több tucat magyarországi kis- és középvállalatot, valamint intézményt terveznek meglátogatni.

A szervezet szakértői elsősorban a cégek szoftvergazdálkodási gyakorlatával kapcsolatban tesznek fel kérdéseket, tájékoztatják a vezetőket az illegális szoftverhasználattal járó kockázatokról, és hiányosságok esetén javaslatokat tesznek azok kijavítására.

„Magyarországon immár négy éve változatlan az illegális üzleti szoftverek aránya, gyakorlatilag minden 10 új szoftverből 4 illegálisan kerül a cégek gépeire. A jogosulatlan másolást, letöltést toleráló cégvezető vagy a licencszerződést be nem tartó IT-vezetők miatt – elmaradt adó- és járulékfizetés formájában – évente 100 milliárd forintos bevételkiesést szenved el a magyar állam. A jelenlegi 42%-os illegális szoftverhasználati aránynak az Európai Unió 36%-os arányára történő csökkentése is mintegy 1500 új munkahelyet teremtene a szoftverfejlesztés, -gyártás és -kereskedelem területén, és jótékony hatással lenne számos további kreatív iparágra is” – állítja Sarlós Gábor, a BSA magyarországi szóvivője.

A BSA elsősorban arra kíváncsi, hogy miközben a nehezebb gazdasági helyzetben sok cég elhalasztott szoftverbeszerzéseket, a munkához szükséges szoftverekhez máshogy mégis megszerezték-e. Ez ugyanis adhat egyfajta előrejelzést arról, hogy miként alakul most Magyarországon az illegalis szoftverek aránya.

„Számos félreértés övezi a BSA szakértőinek látogatását. Az előre egyeztetett látogatás, a megbeszélésre történő felkészülés elsősorban az adott cég számára kínál lehetőséget. A cégvezető számos fontos kérdést tud tisztázni például a szoftverek licencelésével, a könyvelésben történő nyilvántartással vagy éppen elszámolhatóságukkal kapcsolatban” – mondta Sarlós.