Adél
-1 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

Legyél inkább traktoros

2009.12.17. 21:03
Novemberben „fergeteges szerepjátékkal” rukkolt elő a Pécsi Tudományegyetem, hogy leendő diákjait bevezesse a felsőoktatás rejtelmeibe. De ha tényleg olyan a felsőoktatás, amilyennek a képtelen nevű nemcsaktudastadunk.hu lefesti, minden fiatal jobban jár, ha diplomahajhászat helyett inkább elmegy traktorosnak. A feleletválasztós tesztkérdésekre alapozott játékból ráadásul semmit nem lehet megtudni, mert a helyes válaszok üzemeltetési okokból titkosak.

Szia! Középiskolás vagy? Szeretnél egyetemre menni? Akkor mindenképpen próbáld ki a Pécsi Tudományegyetem fergeteges egyetemi szerepjátékát, a nemcsaktudastadunk.hu-t, amit a tudastadunk.hu címen találsz meg az interneten! Regisztrálj, játssz vele tíz percet, és rögtön rájössz, mennyi hasznos, érdekes dolog vár még rád az életben.

Lehet belőled pék. Ács. Kamionsofőr. Uránvájár. Mezőgazdasági jellegű idénymunkás. De az biztos, hogy ha kipróbálod ezt a fergeteges egyetemi szerepjátékot, egy valami nem akarsz majd lenni soha a büdös életben: egyetemista. Pécsi egyetemista meg főleg nem. Látod, már megérte!

A virtuális Pécs térképe
A virtuális Pécs térképe

A november elején elindított nemcsaktudastadunk.hu-t az intézmény arra szánja, hogy népszerűsítse magát, bevezesse a gimnazistákat a felsőoktatás rejtelmeibe, és ne csak tudást, hanem igazi élményeket is adjon nekik. „Meghökkentő megoldások a felsőoktatási marketingben!” Meghökkentőnek meghökkentőek, az biztos.

Hihetetlen kalandok a Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Karának Tanulmányi és Szervezési Osztályán

A jó válasz: titok

A pécsi egyetemi játékot a szintén pécsi MarkCon Kft. készítette, idén áprilistól novemberig 25 ember –  grafikus, programozó, fotós és kérdésösszeállító – dolgozott rajta. Vendler Balázs ügyvezető szerint „tízmilliós nagyságrendbe" került a játék, amelynek korábbi, speciális verzióit az egyetem közgazdaságtudományi kara, illetve a pécsi Elcoteq is használta. Az egyetem az összeg harmadát fizette ki a cégnek a játékért, de a pontos árat az ügyvezető nem árulta el. Arra a kérdésre, hogy miért nem lehet megtudni a helyes válaszokat, Vendler azt válaszolta, hogy korábban sok probléma adódott abból, hogy a játékosok reklamáltak, mondván, nem az a helyes válasz, amit a játék annak ítél. Az ilyen viták az ügyvezető szerint „nagy energiákat vontak el az üzemeltetéstől”, ezért a MarkCon úgy döntött, hogy a helyes válaszokat nem tünteti fel a játékban.

Látogass el a virtuális pécsi kampuszra! Regisztrálsz, felvételizel, ha nem rontod el, gratulálnak, és felvesznek. Eddig a tudás, most jön az élmény. Kattints Pécs térképére, és máris megjelenik egy csomó lehetőség. Kezdd rögtön a Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Karának Tanulmányi és Szervezési Osztályán, bár ha nem oda felvételiztél, ott úgysem csinálhatsz semmit. Látogass el inkább a Bölcsészettudományi Kar előadójába – ez időbe és pénzbe nem kerül, közösségi és népszerűségi pontjaidat nem gyarapítja, viszont +5 tudáspontot jelent.

Kattints a kötelező tanórákra! Na, ki írta a „Goirot apót”? (Senki.) Kinek a verse a „Paris, az én Bakonyom”? (Senkié.) „Ki az a magyar költő és politikus, aki a klasszicizmus és Kazinczy Ferenc lelkes híve, később azonban a romantika irányába tájékozódik?” A romantika irányába tájékozódik? Ezen csak kacagj egy nagyot, mert bármit válaszolsz, úgysem tudod meg, mi lett volna a helyes válasz. Látogass el inkább a Tanulmányi Osztályra, minden egyetem legkedveltebb partiszínhelyére, ahol olyan izgalmas tevékenységek közül választhatsz (feltéve, ha maradt még tevékenységpontod), mint a tantárgy-akkreditáció, a diákigazolványmatrica-igénylés vagy a sorban állás, amelynek élményszerű hangulatát a következő kép szemlélteti:

Virtuális kalandok a tanulmányi osztályon (kinagyítva)
Virtuális kalandok a tanulmányi osztályon (kinagyítva)

Szórakozásból sorban állni a TO-n, ahhoz kell csak az egészséges mazochizmus. És ez még mind semmi. Létezik annál felemelőbb érzés, mint amikor diákigazolványmatrica-igénylés közben egy barátod eléd lép, és a délelőtti előadásotokkal kapcsolatban tesz fel szakmai kérdéseket?

„Szervusz barátom, János! Ha már te is itt sorakozol, megragadnám az alkalmat, és feltennék neked egy szakmai kérdést! Mi ez: polgári jellegű irodalmi-filozófiai mozgalom (14-16. sz.), az emberi egyéniség szabad fejlődését állítja a központba? Osszianizmus? Deizmus? Humanizmus?” Biztos az utóbbi, de a helyes választ soha nem tudod meg, hiszen az OK gombra kattintva visszajutsz a Tanulmányi Osztályra, ahol a már ismertetett opciók közül választhatsz. Feltéve persze, ha maradt elég tevékenységpontod.

A Tanulmányi Osztályon szerezhető élményeket talán csak a pécsi Tescóban szerezhető élmények múlják felül, merthogy egy kattintással oda is el tudsz látogatni. „A Tesco katalógusban láttál egy érdekesnek tűnő akciós ajánlatot, ezért úgy döntesz, hogy ma ott vásárolsz be.” Ha Pécsen vagy egyetemista, mi sem életszerűbb ennél. Az már igazán  logikus fejlemény, hogy a bejáratnál összefutsz egy szaktársaddal, aki az egyetemről faggat, és felteszi az ilyenkor kézenfekvő kérdést: „Mit jelent a szociális támogatás?” Ne lepődj meg, hanem válaszolj legjobb tudásod szerint!

Hogy kerül a nitrogénatom elektronszerkezete a dzsámiba?

Ha már egyetemistaként is úgy gondolod, hogy kerülöd a Tescót, ülj be inkább az Uránvárosi Kávézóba, ahol persze valahogy a zárthelyi dolgozatra terelődik a szó, és barátaid, ahelyett, hogy innának, az angol take ige lehetséges vonzatairól érdeklődnek.

Hasonló kalandok várnak rád, ha úgy döntesz, hogy egy barátod társaságában megtekinted a török dzsámit, mert akkor meg óhatatlanul előkerül a nitrogénatom elektronszerkezete, már ahogy az a dzsámikban elő szokott kerülni. De melyik lehet az vajon? 1s22s32p3? Esetleg 1s22s22p3? – mérlegeled az ódon falak között, és közben azt kívánod, bárcsak választottál volna egyszerű, kétkezi szakmát. Ne feledd, még mindig nem késő!

Fergeteges kalandok a btk. könyvtárában
Fergeteges kalandok a btk. könyvtárában

Tudás- és közösségi pontjaid mindeközben egyre nőnek, népszerűséged és pénzed gyarapodik, és ha a kérdésekből nem is tudod meg, hogy a gólyatábort a HÖK, az IKA vagy a FÉSZEK szervezi-e, annyit biztosan felfogsz az egészből, hogy az egyetem nem más, mint totális geekek, félhülye bürokraták és érthetetlen betűszavak keveréke, egy-egy jóízű  tescózással meg sorban állással felvidítva. Get a life!

A nemcsaktudastadunk.hu a fenti élményeken kívül is számos szolgáltatást nyújt, lehet például ismerősöket bejelölgetni (figyelem, evcsi1992-nek még csak 0, Bettyinek 1, Monique.19-nek viszont már 9 ismerőse van!), lehet profilképet feltölteni és blogolni is – alaphelyzetben neked is jár egy játékblog, azt frissítgesd, csinosítgasd szorgalmasan. És ha elég ügyes vagy, kiderül, hogy az idióta játék mélyén húzódik egy másik, igazán ütős, neuromanceres hekkergame, amelynek csúcspontján néhány mozdulattal átállíthatod [cooadmin] CSX Administrátor jogosultságait. Vagy bejelölheted ismerősnek, ahogy tetszik.

A pécsi virtuális kampuszban mégis az a legjobb, hogy ha jól válaszolsz a kérdésekre, a végén nyersz egy robogót. Na, azt megtankolod, felpattansz rá, adsz egy nagy gázt, és húzol vele elfele Pécsről a vérbe. Amíg nem késő.