Pandora, Gabriella
-1 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Kemény netbook kell a Chrome OS-nek?

2009.12.29. 12:04
A jelek szerint a Chrome OS-nek elég speciális rendszerkövetelményei lesznek, nem is nagyon van még olyan netbook a piacon, ami hiánytalanul megfelelne az összes elvárásnak. Persze idővel még kiderülhet, hogy a mostani specifikáció csak alaptalan pletyka.

Napvilágra kerültek a Google Chrome OS rendszerkövetelményei. Mint azt korábban megírtuk, az operációs rendszert alapvetően netbookokra tervezték, de nem mindegyiken fut majd el, amelyik nem felel meg a specifikációknak, annak Linuxszal vagy Windowszal kell vigasztalódnia.

A PCWorld szerint a gépeknek 10,1 colos HD-ready, érintésérzékeny TFT monitorral kell rendelkezniük, amiknek fel kell ismerniük a több ujj mozgását is. Memóriából legalább két gigabájtot kell majd pakolni a gépekbe, elvárás a wifi, a bluetooth, valamint szerencsére a 3G-modem is: olyan kevés dologra használhatók a netbookok, hogy igazán itt az ideje, hogy valaki megkövetelje a mobil szélessáv beépítését is.

Van még egy kötelező alkatrész: ahogy arról a korábbi hírekben is beszámoltak, a Chrome OS merevlemez helyett ssd-t követel magának, a legalább 64 gigabájtos egység érezhetően megdobja majd a netbookok árát. Sebaj, mert a másik oldalon meg lehet majd spórolni, a pletykák szerint ugyanis a gépben nem Intel processzor, hanem valamilyen ARM-kompatibilis csip fut majd (akárcsak a legnépszerűbb okostelefonokban), ami az Nvidia Tegra-platformnak hála képes lesz normális grafikus megjelenítésre is, páratlanul nagy üzemidő mellett.

Az IBTimes által közzétett specifikációkban ugyanakkor vannak gyanús részek is. Egyrészt az alkatrészeket átolvasva úgy tűnik, mintha a lap az eddigi híreszteléseket gyűjtötte volna egy csokorba, amik persze meg is valósulhatnak, csak ebben a helyzetben a mostani információ nem hír, csupán pletyka. Másrészt a 64 gigabájtos ssd gyanússá teszi az egész sztorit: ugyan minek egy nagy, drága háttértároló egy olyan operációs rendszerbe, aminek lényege, hogy mindent a weben tárolunk, a gépen a Chrome OS-en kívül nem is nagyon lenne semmi.