Viola
-5 °C
-2 °C

2009 a Google éve volt

2010.01.04. 11:35
Összeszedtük 2009 legnépszerűbb techrovatos cikkeit, és arra jutottunk, hogy aki a Google-ről írt, az sok olvasót gyűjtött, hiszen egyetlen más cég sem bizonyult olyan erős hívószónak, mint a keresőóriás. Azért a dobogóra nem sikerült feljutnia a webkettes cégnek.

10: A nagy tévévakteszt

Az év tizedik legolvasottabb techcikkében arra a kérdésre kerestük a választ, hogy melyik a jobb, az lcd vagy a plazmatévé? Számít-e a méret? Mi az a led és milyen állatok terjesztik? Összeszedtünk hat, 1080p-s felbontású tévét 81-től 132 centiig, aztán vaktesztet végeztünk, ami nem azt jelenti, hogy a kollégák szemét kiszúrtuk. A készülékek márkáját, technológiáját azonban titokban tartottunk, hogy pusztán a képminőség döntsön. Ha érdekli, hogy jól választott-e karácsonyra vagy a félmillió forintból vásárolt tévét inkább ki kéne hajítani az ablakon, olvassa el újra grandiózus cikkünket. Legyen ön a 68260-ik, aki rákattint!

9: A Google kinyírta az operációs rendszert

2009 egészen biztosan a Google éve volt, a 10 legolvasottabb techcikkből négy ugyanis a webkettes cég valamelyik bűnével foglalkozik. A kilencedik helyen álló, Google Chrome OS-ről szóló anyagunkból például 68290-en tudhatták meg, hogy gyanús nekünk az egész koncepció: tényleg arra vágynak az emberek, hogy operációs rendszerük csak egy túlhízott böngésző legyen? Hogy az életünk minden adata, a dokumentumok, a képek, videók csak a neten legyenek elérhetők? Valóban forradalom a Chrome OS, vagy inkább csak kényszer szülte szükségmegoldás? Azóta is gyanakszunk.

8: Jól kiszúrt a Google a magyarokkal

Nyolcadik hely, megint Google: megírtuk, ahogy az amerikai óriás tehetséges magyar fiatalembereket próbál tönkretenni sátáni üzelmeivel. A játéktér a Google Earth, amibe a Virtual Hungary milliókért rajzolta bele a budapesti épületek 3D-s modelljét, mire a webkettes cég rendelkezésünkre bocsátotta azokat ingyen. Persze amolyan webkettes módra közösségi munkával megy a rajzolgatás, de sok a lelkes tervező Magyarországon, így Budapest is egyre jobban beépül a 3D-s épületekkel, miközben a Virtual Hungary lassan nem tudja eladni jobb minőségű, de fizetős munkáit. 68921 olvasó aggódott egy emberként a vállalatért.

7: Kis ország, kis Google

Hetedik hely és már megint a Google: meglátogattuk a cég hazai főhadiszállását, ahol ugyan nincs akváriumokkal és masszírozós ágyakkal díszített relaxációs szoba, van viszont piros gerincerősítő ülőlabda. Kis ország – kis Google, mondtuk az aprócska irodára, aminek tagadhatatlan előnye a zürichi vagy Mountain View-beli nagytestvéreihez képest, hogy vélhetően nem innen indítja majd el a Google a világ elpusztítását célzó hadműveletét. Kelet-Európa eltörlését azonban még vezényelhetik innen, de 69761 olvasó már biztosan résen van.

6: Az Iwiw és a Facebook megtartja a törölt képeket

Bő egy nap alatt 71807 olvasót érdekelt, hogy mi lesz az Iwiwen vagy Facebookon tárolt, majd törölt képekkel. A BBC ugyanis azt állította, hogy ezek ott maradnak az internet bugyraiban, csak a fotóra mutató linket távolítják el az oldalról, az adatokat azonban tovább tárolják valamiféle sötét összeesküvés részeként. Kiderítettük, hogy igaz a szóbeszéd, az Iwiwre töltött, majd törölt próbaképünk például még nyolc nappal később is elérhető volt.

5: Milyen lenne az email, ha nem ma találták volna fel?

Nem fogják kitalálni, hogy melyik vállalattal foglalkozott ötödik legolvasottabb cikkünk: persze, hogy a Google-lel, annak is a Wave-nek nevezett szörnyetegével. A webkettes cég kísérletet tett az email megújítására, aminek egyenes következménye volt a chat feltalálása. Bár a tesztet októberben végeztük, máig bizonytalan érzés fog el bennünket, ha valaki megkérdezi tőlünk, mire jó a Wave, vagy hogy mi az egyáltalán. 74788 olvasó bizonytalankodott eddig el velünk.

4: Foglalkozása: csalószívató

Negyedik lett a csalószívatókról írt cikkünk, amiből kiderült, hogy a nigériaiaknak is van félnivalójuk, mert egy kicsi, de elszánt csoport a saját eszközeikkel próbálja tönkretenni őket. Akad, akit fél Afrikán átcsalt a szívatója, másra hülyeséget tetováltattak a nagy adomány ígéretével, de általános, hogy a nigériai csalókat a létező legszemetebb módon alázzák meg a scambaiterek, ami 75419 olvasót hozott lázba.

3: Windows 7: kizsigerelve

Harmadik helyen végre visszavágott a Microsoft: 2009 egyik legnagyobb technológiai szenzációja mindenképp a Windows 7 megjelenése volt, pontosabban hogy a vásárlók rejtélyes módon beleszerettek a szoftverbe, és az érzelmek hevessége azóta sem csitult. A Vista megjelenése után többen gondolták úgy, hogy a Microsoft legjobban tenné, ha főbe lőné magát, Steve Ballmer és főleg pedig a Windows üzletág vezetője, Steven Sinofsky azonban életet lehelt az operációs rendszerbe, kijavította a legnagyobb hibákat és piacra dobta azt 7-es néven, ami a legjobb Windows az XP óta. Jó, a Vistát leszámítva persze ez az egyetlen Windows az XP óta. Magyarországon 115931 olvasót biztosan érdekelt, milyen lett az új OS.

2: Végezze el a Rorschach-tesztet

Második helyen a tudománycikk-listánk győztesének testvére, a Rorschach-teszt végzett. A kétrészes cikksorozat első epizódjában még mit sem sejtve mutattuk be a pszichológusok egyik kedvenc eszközét, akkor még nem tudtuk, hogy hamarosan az egész szakma haragja a nyakunkba szakad. Máig nem tisztázott, hogy ha a 135984 olvasónkból valaki megőrül, nehezebb lesz-e megállapítani a személyiségjegyeit az ábrák nyilvánosságra hozatala miatt.

1: Akadozik a T-Mobile szolgáltatása

2009 legolvasottabb techcikkét azonban a T-Mobile-nak köszönhetjük: a mobilcég szolgáltatása december negyedikén szinte teljesen leállt, nem lehetett telefonálni, sem sms-t küldeni. Az első órákban a pánik jelei mutatkoztak: a T-Mobile kifelé nem kommunikált, mi meg nem tudtuk elérni őket, hiszen mobiljaik használhatatlanok voltak. Aztán kaptunk egy javaslatot: indítsuk újra a telefonunkat, a hálózati problémát azonban ez sem orvosolta. Körülbelül délután négyre állt helyre a szolgáltatás, de addigra már megásta a sírját egy Vodafone-os dolgozó, négymillió ember meg olyan haragra gerjedt, hogy azt nehéz lesz a kárpótlásul felajánlott ingyen tíz perccel orvosolni. Egy nap alatt 179552-en dühöngtek az Indexen halott mobillal a kezükben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!