Máté, Mirella
14 °C
30 °C

Hangszóró került a villanykörte helyére

2010.01.06. 16:37
Szokatlan, de nagyon egyszerűen használható hangszórót mutatott be a Klipsch a Las Vegasban zajló CES-en. A kütyüt csak be kell csavarni egy lámpába, és már szól is a rakkendroll.

Furcsa öszvér a Klipsch hangszórója, amely a vezeték nélküli hangszórót a ledes izzóval házasítja össze. A LightSpeaker készletében két hangszóró, egy rádiós távirányító, egy rádiós jeltovábbító és kábelek vannak. Mindez 600 dollárba, azaz körülbelül 110 ezer forintba kerül, a kiegészítő hangszórók darabjáért 250 dollárt kérnek.

A LightSpeaker attól különleges, hogy szabványos Edison-foglalatba kell becsavarni, akárcsak a villanykörtéket. Most még csak falba mélyített lámpákba szerelhető be, de a Klipsch állítólag már dolgozik azokon a kiegészítőkön, amelyekkel a hangszórót plafonról lógó és asztali lámpákba is könnyen be lehet majd csavarni.

Klipsch light-speakers-system

A lényeg az egyszerű telepítés: nem kell kábelekkel behálózni a lakást. Mindegyik 20 wattos hangszóróban digitális jelfeldolgozó csip van, ez optimalizálja az egyszerű szerkezet hangzását. Az iPodon, mobilon vagy médialejátszón tárolt zenéket egy 2,4GHz-es frekvencián működő rádiós jeltovábbító juttatja el a hangszórókba.

Egy központi egység legfeljebb nyolc hangszórót és két hangforrást kezel, és beállítható, hogy melyik hangszórón melyik szóljon. Tehát egyszerre mehet a futball-mérkőzés hangja a vécébe, nehogy vizelés közben lemaradjunk az eseményekről, és mese a gyerekszobába, hogy a kölköknek eszükbe se jusson meccs alatt zavarogni.

A távirányítóval állítható a hangerő, és a persze a hangszórókba épített ledek fényereje is. A cég sajtóközleménye szerint a ledek 15 évig nem mennek tönkre, arról viszont nem írnak, hogy a hangszóró elektronikája meddig bírja.