Tekla
8 °C
20 °C

Leváltja a netbookot a Lenovo

2010.01.06. 14:44
Lassú lesz és drága a szerkezet, ugyanakkor sokáig bírja majd egyetlen feltöltéssel és lesz benne 3G-s csip.

Kedden a nagyközönségnek is bemutatta a Lenovo az eddig titokban fejlesztett smartbookot, ami a vállalat szerint egyesíti a netbookok és az okostelefonok legjobb tulajdonságait.

Például könnyű: nem annyira, mint egy mobil, de 90 deka az egész, miközben ugyanúgy 10,6 colos kijelzőt használ, mint a hagyományos netbookok, és használható billentyűzet is jár mellé.

lenovo2

A kimondottan olcsóra tervezett eszközt azoknak szánják, akiknek fontos, hogy állandóan elérjék az interneten tárolt tartalmakat, ugyanakkor nem igénylik a pc többi képességét.

A Qualcomm ARM-alapú Snapdragon processzora laptopviszonylatban nem különösebben erős, ugyanakkor 10 órás üzemidőt tesz lehetővé akár a beépített 3G-s csip vagy wifi használata mellett is. Még kérdéses, hogy pontosan mekkora teljesítményre lesz képes a smartbook, a Lenovo ugyanis az elsők közt épített ARM-csipet laptopba.

lenovo1

Az biztos, hogy a gép Linux-szal fog érkezni, és hagyományos Windows 7 nem is lesz telepíthető rá, hiszen a Microsoft operációs rendszerének jelenleg nincs ARM-kompatibilis verziója.A Skylight Linuxa azonban lehetőséget biztosít a Live Web Gadgets-nevű felületen keresztül arra, hogy egyszerre futtassunk több webes programot, érjük el a Gmailt, a Facebookot és a Twittert egy megosztott ablakban.

A smartbook az olcsó alkatrészek ellenére azonban nem lesz olcsó: 500 dolláros áron indul a forgalmazás áprilisban, tehát annyiba kerül majd, mint a jobban felszerelt netbookok. Ugyanakkor az AT&T-től vásárolva kedvezőbb áron is meg lehet majd venni nyilván komolyabb előfizetési díj vállalása mellett. Várhatóan a tavasz végére, nyár elejére Európába is megérkezik a cucc.