Ábrahám
17 °C
29 °C

Megnyílt az Intel szoftverboltja

2010.01.08. 16:20 Módosítva: 2010-01-08 16:21:22
Az okostelefonokon népszerűvé vált szoftvereladási modell már a hordozható számítógépeken is működik, de Intel processzor kell hozzá. A csipgyártó megnyitotta az AppUp Center nevű online szoftverboltját.

Az Apple által bevezett AppStore klónjai először a többi mobilgyártó készülékein bukkantak fel, pénteken azonban a netbookokra is eljutottak. Egyvalami biztosan közös a modern okostelefonokban és a netbookokban: általában elérik az internetet.

Logikus, hogy az Intel az interneten kínálja eladásra a webkettes júzerek életéhez szükséges kisebb-nagyobb szoftvereket. Péntektől az Intel weboldaláról letölthető az AppUp Center bétája.

Windowst futtató gépre lehet telepíteni a 18 megabájtos klienst, ezután lehet böngészni a kínálatban. Elérhető például a CES-en is bemutatott Boxee, a közösségi hálózatokat kezelő Yoono, és még tucatnyi más program. A kínálat gyorsan bővülhet, mert az Intel szerint az AppUp-kompatibilis szoftverfejlesztői csomagot 2500-szor töltötték le.

Most még az Intel logója látható az AppUp bal felső sarkában, de a csipgyártó később a háttérbe húzódik. Úgy tervezte meg a szoftverboltot, hogy a netbookgyártók saját ízlésük szerint módosíthassák. Tehát akinek Asus Eee netbookja van, hamarosan valószínűleg egy Eee Store felületén keres magának alkalmi játékokat és egyéb szoftveres bigyókat.

Ugyanez érvényes a Dellre, az Acerre és a többi gyártóra is. A Samsung által a CES-en bejelentett Samsung Apps mögött is részben az Intel technológiája van.

Szakértők szerint a Google nincs a lehetséges partnerek közt, mert a keresőcégnek egészen más az elképzelése: a készülő Chrome OS felületén nem programok futnak majd, mindent a weben kell majd futtatni. Az AppUp később sem a Google által preferált, szélsőségesen lecsupaszított hálózati számítógépeket veszi célba, hanem inkább az a cél, hogy az erősebb Intel processzoros pc-ken, internetes eszközökön és tévéken is megjelenjen.