Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megnyílt az Intel szoftverboltja

2010.01.08. 16:20 Módosítva: 2010-01-08 16:21:22
Az okostelefonokon népszerűvé vált szoftvereladási modell már a hordozható számítógépeken is működik, de Intel processzor kell hozzá. A csipgyártó megnyitotta az AppUp Center nevű online szoftverboltját.

Az Apple által bevezett AppStore klónjai először a többi mobilgyártó készülékein bukkantak fel, pénteken azonban a netbookokra is eljutottak. Egyvalami biztosan közös a modern okostelefonokban és a netbookokban: általában elérik az internetet.

Logikus, hogy az Intel az interneten kínálja eladásra a webkettes júzerek életéhez szükséges kisebb-nagyobb szoftvereket. Péntektől az Intel weboldaláról letölthető az AppUp Center bétája.

Windowst futtató gépre lehet telepíteni a 18 megabájtos klienst, ezután lehet böngészni a kínálatban. Elérhető például a CES-en is bemutatott Boxee, a közösségi hálózatokat kezelő Yoono, és még tucatnyi más program. A kínálat gyorsan bővülhet, mert az Intel szerint az AppUp-kompatibilis szoftverfejlesztői csomagot 2500-szor töltötték le.

Most még az Intel logója látható az AppUp bal felső sarkában, de a csipgyártó később a háttérbe húzódik. Úgy tervezte meg a szoftverboltot, hogy a netbookgyártók saját ízlésük szerint módosíthassák. Tehát akinek Asus Eee netbookja van, hamarosan valószínűleg egy Eee Store felületén keres magának alkalmi játékokat és egyéb szoftveres bigyókat.

Ugyanez érvényes a Dellre, az Acerre és a többi gyártóra is. A Samsung által a CES-en bejelentett Samsung Apps mögött is részben az Intel technológiája van.

Szakértők szerint a Google nincs a lehetséges partnerek közt, mert a keresőcégnek egészen más az elképzelése: a készülő Chrome OS felületén nem programok futnak majd, mindent a weben kell majd futtatni. Az AppUp később sem a Google által preferált, szélsőségesen lecsupaszított hálózati számítógépeket veszi célba, hanem inkább az a cél, hogy az erősebb Intel processzoros pc-ken, internetes eszközökön és tévéken is megjelenjen.