Valér
-2 °C
0 °C

Törvényileg lépne fel a Google ellen a német kormány

2010.01.10. 12:58 Módosítva: 2010-01-10 13:03:33
A német igazságügy-miniszter szerint a Google a Microsofthoz hasonló "óriás monopóliummá" válik, és ha nem javítja átláthatóságát, akkor törvényi úton kell intézkedni ellene. A miniszter első lépése nem a betiltás lenne, hanem a nagyobb átláthatóság kikényszerítése. A Google egy németországi szóvivője azzal válaszolt, hogy az átláthatóság alapvető a Google működésében, és állandóan dolgoznak is a növelésén

A Google "a Microsofthoz hasonlóan óriás monopóliummá dagad, túl sok hatalomra tesz szert azáltal, hogy túl sokat tud meg az emberekről különböző programjai révén", amilyen a például a Google Earth és a Google Books, nyilatkozta a német igazságügy-miniszter, Sabine Leutheusser-Schnarrenberger a Der Spiegel című hetilap hétvégi számában.

Eszébe jutott a betiltás

A miniszter azt mondta, hogy "első reakcióm nem a betiltás, de több átláthatóságot akarok, és szavatolni, hogy a felhasználók tudják, mi történik az adataikkal". "Sok mindenen kell javítani, és ha ez nem történik meg gyorsan, akkor jogalkotóként kell intézkednünk", így idézte szavait a Der Spiegel.

A Google egy németországi szóvivője azzal válaszolt, hogy az átláthatóság alapvető a Google működésében, és állandóan dolgoznak is a növelésén. Közben mind több a jele, hogy a hatóságok sokfelé elégedetlenek a Google egyre kiterjedtebb működésével. December közepén egy párizsi bíróság napi 10 ezer euró kártérítés megfizetésére kötelezte a Google-t mindaddig, amíg az informatikai óriásvállalat le nem veszi keresőszolgálatának kínálatából az engedély nélkül digitalizált francia irodalmi műveket.

Megadóztatnák a reklámbevételeit

December végén egy kínai regényíró is perbe fogta a Google-t, miután a kaliforniai központú vállalat engedély nélkül vette fel digitális könyvtárába a szerző művét.

A múlt héten Nicolas Sarkozy francia államfő követelte, hogy a versenyfelügyelet vizsgálja felül a Google domináns piaci helyzetét, és kormánybizottság felállításáról is döntött, hogy vizsgálják meg milyen mértékben lehetne megadóztatni a Google és más keresőoldalak és portálok reklámbevételét.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!