Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Sikerült feltörni a 768 bites titkosítást

2010.01.11. 16:33 Módosítva: 2010-01-11 16:34:36
Több év munkával sikerült feltörni a 768 bites titkosítást, a célkeresztben már az 1024 bit jár. Az sem bírja majd sokáig.

Több évnyi munka után sikerült prím összetevőkre bontani egy 768 bites RSA-titkosítást. Eddig szakértők úgy gondolták, hogy egy ilyen kulcs megfelelő védelmet biztosít még a magas szintű védelmi elvárások alá eső dokumentumoknak is, mostantól azonban új kódra kell átállni.

Az egyre magasabb szintű titkosítást egyre nehezebb feltörni. Az eddigi legnagyobb eredményt ebben a műfajban 2005-ben érték el, amikor a 640 bites titkosítással végeztek a szakemberek, és lényegében azóta megszakítás nélkül dolgoztak a 768 biten.

Jellemző, hogy óriási erőforrásokat igényelt a törés, azonban most már nemcsak matematikailag bizonyítható annak feloldhatósága, és a számítógépek teljesítményének folyamatos növekedése miatt biztosra vehető, hogy pár éven belül minden biztonsági tartalékát elveszti a 768 bit.

Éppen ezért az mostantól nem tekinthető biztonságosnak, aki megfelelő védelem alatt szeretné tudni adatait, annak 1024 bites RSA-titkosításban kell gondolkoznia, ami néhány évre biztosan leköti a gépeket. Az amerikai védelmi szakértők ennek ellenére már 2010-től a 2048 bites kódolást ajánlják.

Persze a mostani feladat is óriási volt, gépek százai dolgoztak éveken keresztül a feladaton: egy 2,2 gigahertzes processzornak körülbelül 1500 évbe telt volna a feladat megoldása.