Szilvia
5 °C
16 °C

Tovább támadják a CIB-et

2010.01.11. 15:48
Az adathalászok rosszul fordított, de megtévesztő címzéssel ellátott kamulevéllel próbálnak jelszavakat kicsalni a CIB ügyfeleiből.

Kollégánk január 11-én hétfőn is kapott olyan levelet, amiben adatai kiadására biztatja a CIB Bank Office név mögé bújó csaló.

Mint írja:

Kedves Vendég


A rendszerünk rátalált nem megszokott dolgokra az Ön
felhasznalonevével kapcsolatosan.
Az Ön védelme érdekében,szükséges a felhasználonév ellenörzése,hogy a
továbbiakban használni tudja kártyajat.

Kérjük látogason el a következõ linkre a felhasznaloi ellenörzésé-ért

http://ibank.cibhu.com/Applets/2.html

Az adatlap kitöltése után,átnézük az adatokat és el fogunk háritani
minden egyes problémat

Tiszteletel
CIB Bank

Az adathalász invázió év elején indult a CIB Bank ügyfelei ellen. Az adathalász levelet nemcsak a bank ügyfelei kapták meg, így azt valószínűleg nem egy belső címlistát megszerezve küldték ki az internetes csalók, hanem egy nagyobb, a feketepiacon beszerezhető címadatbázist használtak, bízva abban, hogy a szórásba olyanok is bekerülnek, akiknek valóban a CIB-nél van számlájuk.

A levél a szokásos adathalász trükköt alkalmazza: a bank nevében arra figyelmezteti a felhasználót, hogy zárolták a számláját, mert valaki többször megpróbált hozzáférni hamis adatokkal, és arra kérik a címzettet, hogy a valódi adatait megadva lépjen be a bank online rendszerébe, hogy feloldja a zárolást. A megadott link azonban nem a bank weboldalára visz, hanem egy arra megszólalásig hasonló oldalra, ami a jerseycitymuseum.org (minden bizonnyal feltört) szerverén helyezkedik el, és az ott megadott adatok és jelszavak egyenesen a csalókhoz kerülnek.

A hamis weboldal már szerepel a Firefox feketelistáján, így a böngésző be sem enged rá, ahogy a Chrome sem, a korábbi Explorer azonban igen.

A bank sajtóosztályán kérdésünkre megerősítették hogy tudnak az adathalász akcióról, és a weboldalukon, illetve az online rendszerbe belépésnél is figyelmeztetik erre az ügyfeleiket.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?