Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A facebookosokat nem érdekli az adatvédelem

2010.01.12. 08:32
Mark Zuckerberg vihart kavart azzal a kijelentésével, hogy az új társdalmi környezetben már nem érvényesek a régi adatvédelmi elvárások.

Hatalmas visszhangot váltottak ki a világ egyik legnépszerűbb online szolgáltatása, a Facebook alapító tulajdonosának szavai, aki San Franciscóban, a három neves IT-portál által alapított díj, a Crunchies átvételekor adott interjújában pénteken azt mondta beszélgetőtársának, Michael Arringtonnak, a TechCrunch megalapítójának, hogy az adatvédelem eddigi korszakának vége van, a világ megváltozott.

A fenti megállapítás Mark Zuckerberg szavainak sommás összefoglalása, érdemes megnézni, hogy pontosan mit is mondott. A 25 éves elnök-vezérigazgató úgy véli, hogy a felhasználók számára egyre kevésbé fontos a magánélet védelme, mellyel kapcsolatban oly sok jogi eljárás indult már az internetes korszak beköszönte óta.

Zuckerberg kijelentette, hogy a társadalmi normák folyamatosan átalakulnak, megváltoznak, és az emberek ma már nem várnak el és nem követelnek meg olyan szigorú privacy-védelmet, mint a múltban: „Amikor a kollégiumi szobából elindultunk [a Facebook], az emberek még azt kérdezték: »Vajon miért is tennék én fel bármilyen információt az internetre?« Az utóbbi öt-hat évben viszont a blogolás óriási mértékben terjedt el. Az emberek egyre több információt osztanak meg egymással könnyedén, különféle módokon, és egyre nyitottabban, egyre több ember számára teszik elérhetővé őket”.

A nyilatkozat folytatásában Zuckerberg kifejtette, hogy épp azért kellett megváltoztatniuk adatvédelmi szabályaikat, hogy jobban szolgálhassák ki a felhasználók igényeit: „A rendszerben játszott szerepünk az, hogy állandóan megújítsuk és frissítsük a saját rendszerünket, hogy az megfeleljen a jelenlegi társadalmi elvárásoknak.”

A Facebook-tulaj szavait – különböző mélységben és minőségben ugyan, de – szinte egyöntetű elutasítás és felháborodás fogadta a szaksajtóban.

A Facebook álláspontja szerint viszont Zuckerberg kijelentéseit kiragadták szövegkörnyezetükből, és a média igyekezett szenzációvá felfújni mondatainak félreértelmezését. A cég szóvivője szerint a vezető csak arról beszélt, hogy „a társadalmi normák változnak az interneten, és a Facebook erre válaszol, többek között azzal, hogy az embereknek több és jobb eszközt nyújt ahhoz, hogy eldöntsék, mit és kivel osztanak meg a világhálón. [...] A Facebook küldetésének legfontosabb része volt mindig, hogy olyan eszközöket adjon a felhasználók kezébe, melyekkel ők maguk rendelkeznek saját adataik felett”.

A kommentárok viszont nem ilyen megengedőek. Kevin Bankston, az Electronic Frontier Foundation (EFF) jogvédő szervezet ügyvédje aggodalmait fejezte ki Zuckerberg szavaival kapcsolatban, és felidézte, hogy a Facebook törekvései eddig is azt bizonyították, hogy az oldal folyamatosan erodálja felhasználói adatvédelmet.

Bankston megemlíti azt az ellenérvet is, mely a legtöbb kritizáló kommentárnak is alapja: cinikus és hamis Zuckerberg azon hivatkozása, hogy a társadalmi normák változnak, és a Facebook csak az új elvárásoknak kíván megfelelni, mivel a több mint 350 millió felhasználóval rendelkező szolgáltatás a társadalmi normák kialakításának egyik fontos ágense, vagyis kiemelt felelősségük van e normák betartatásában és alakításában.

Bankston szerint egyszerűen arról van szó, hogy a Facebook olyan normákat igyekszik kialakítani, melyek segítik azt, hogy a cég több bevételt termeljen.

A Facebook nem is oly távoli múltja egyébként hemzsegett a botrányoktól, melyek jó része épp az adatvédelemmel (időnként az adatkereskedelem gyanújával) kapcsolatos: a Beacon nevű vállalkozásról (mely a felhasználók számára biztosított vásárlási lehetőségeket) 2008-ban kiderült, hogy a harmadik felek adatgyűjtésre használták a megoldást; azt, hogy a cég korlátlanul rendelkezzék a felhasználók adatai felett, csak az amerikai kereskedelmi felügyelet tudta megakadályozni az EFF által indított jogi eljárással; a kanadai kormány beperelte őket az adatvédelmi törvények megsértése miatt; a nemrég bevezetett új adatvédelmi elveket sorozatos támadások érik, és ez ügyben is indultak már eljárások.