Viola
-5 °C
-2 °C

Német kormányzati támadás a Google ellen

2010.01.12. 08:35
A német igazságügy-miniszter szerint veszélyes a Google üzleti stratégiája, valamint nem eléggé átlátható, hogy miképp bánnak a felhasználók adataival.

Szinte egy időben azzal, hogy Sarkozy francia elnök elindította kampányát az internetes cégek, de leginkább a Google ellen, Sabine Leutheusser-Schnarrenberger német igazságügyi miniszter azt nyilatkozta a Spiegel-nek, hogy egyrészt veszélyesnek tartja a Google üzleti tevékenységét, másrészt pedig szerinte a felhasználók nincsenek kellően informálva arról, hogy mi történik azokkal a személyes adataikkal, melyekhez a Google mint szolgáltató hozzájut.

A miniszter asszony úgy véli, hogy ha nem tisztázódik ez utóbbi, akkor jogi lépésekre kerülhet sor: „Nem azt szeretném, hogy tiltsunk vagy korlátozzunk. De nagyobb átláthatóság szükséges, és a felhasználókat teljes mértékben tájékoztatni kell arról, hogy mi történik az adataikkal” – nyilatkozta a miniszter.

Sabine Leutheusser-Schnarrenberger természetesen elsősorban azokra a sokat vitatott szolgáltatásokra utalt, melyek műholdas képeikkel valóban sok gondot okoztak már szerte a világon: a Google Street View-ra, illetve a Google Earthre. Ugyanakkor azt is elmondta, hogy végtelenül aggódik a cég üzletpolitikájából látható „megalománia” miatt, és példaként a minden ellenállás dacára gőzhengerként nyomuló digitalizálási projektet, a Google Book Searchöt nevezte meg, mely szerinte éppolyan monopólium, mint a Microsofté.

A Google német képviseletének szóvivője, Kay Oberbeck a miniszter interjújára reagálva elmondta, hogy cége minden tevékenységének kiemelt része a teljes átláthatóság, illetve a felhasználói szabadság, választási lehetőségek biztosítása.

Az általános kifogások mellett az igazságügy-miniszter nyilatkozatának hátterét az is adhatja, hogy – akárcsak a franciák – a német kormányzat is úgy döntött, hogy felgyorsítja a német kultúrkincsek digitalizációját, hogy ne a Google, hanem a német állam rendelkezzék velük, s ők teszik közzé ezeket az interneten.

A Deutsche Digitale Bibliothek (DDB) elnevezésű projekt első anyagai várhatólag 2011 elején kerülnek fel az internetre, indulásként 5 millió eurót biztosítanak a program számára, a későbbiekben pedig az évi 2,6 millió euróra becsült költségeket egy alap mellett a szövetségi és a tartományi kormányzatok adják össze.

Az ügy előzménye, hogy egy francia bíróság nemrég elmarasztalta a Google-t, mivel az ítélet szerint jogtalanul digitalizáltak bizonyos francia könyveket, és a büntetés mellett a digitalizált anyagok eltávolítására is kötelezték őket.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!