Ödön
1 °C
11 °C

Rögzíti a testszkenner az adatokat?

2010.01.12. 15:27
Egy civil jogvédő csoport szerint megvan a mód a reptéri testszkennerek képeinek tárolására és továbbítására, de a biztonsági szakemberek szerint erről szó sincs.

Az utasok számára szerencsés módon végződött detroiti merényletkísérlet után az egész világon komoly szigorításokra kerül sor a repülőtereken, és e folyamat egyik fontos része, hogy az utasokat átvilágító testszkennerek gyakorlatilag kötelezőek lesznek a közeljövőben a fontosabb csomópontokon. Ezt az intézkedést egyébként a különféle felmérések szerint az utazni kívánók többsége elfogadhatónak, sőt kívánatosnak tartja.

Aggályok

Habár ezek a készülékek sem adhatnak teljes biztonságot, a bevezetésük mellett érvelők igen hatékony megoldásnak tartják. Ugyanakkor ugyanolyan adatvédelmi aggályok merülnek fel velük kapcsolatban, mint a többi megfigyelőeszköz esetében. Erre az illetékesek azt szokták válaszolni, hogy a térfigyelő kamerákhoz hasonlóan szabályozottan, az adatvédelmi törvényeket betartva működtethetőek csak. A meggyőzés érdekében az Egyesült Államok utazókat felügyelő belbiztonsági hivatala (Transportation Security Administration – TSA) azt állítja, hogy a szkennerek nem képesek adattárolásra vagy a képek továbbítására: a vizsgálat a céljuk, nem a raktározás.

Ám ezt az állítást egy amerikai jogvédő szervezet kétkedve fogadta, mivel – állítja a washingtoni székhelyű Electronic Privacy Information Center (EPIC) – a TSA dokumentumokkal bizonyíthatóan olyan készülékek beszerzését írta elő, melyek mind tárolásra, mind képtovábbításra alkalmasak. Az EPIC ezeket a dokumentumokat átadta a CNN-nek, és ezekben szerepel az az elvárás, hogy az úgynevezett teszt módban az előbb említett képességek rendelkezésre álljanak. És ha van ilyen lehetőség – mondják az EPIC képviselői –, akkor nem zárható ki, hogy a TSA alkalmazottai, esetleg kívülről betörő crackerek ne tudnának visszaélni az adatokkal.

Tiszteletben tartják

A TSA képviselője a vádakkal szemben hangoztatta, hogy tiszteletben tartják a személyiségi jogokat, ám azt elismerte, hogy a szkennerek rendelkeznek az előbb említett „teszt móddal”, de ehhez a repülőtéri dolgozók nem férhetnek hozzá, nem tudják aktiválni. A szóvivő ugyanakkor nem kívánt arra válaszolni, hogy a tárolásra és küldésre alkalmas mód bekapcsolásához vajon egy újabb hardver, egy szoftver vagy csak információ szükséges.

A TSA felhívja a figyelmet arra, hogy szkennelés anonim módon történik, a hivatalnok nem látja az adott utast, nem tudja azonosítani, a megfigyelőhelyiségekben semmiféle rögzítő- vagy adattároló eszköz nem lehet, az ellenőrzés után azonnal törlik a képeket, a szkennerek nincsenek hálózatba kötve, vagyis lehetetlen feltörni őket, az adatokkal esetleg visszaélőket pedig súlyos büntetés tartja vissza tettük elkövetésétől.

Az EPIC nem fogadja el az érvelést, mivel a lehetőség elhallgatása, a tárolóképesség letagadása szerintük joggal ingatja meg a polgárok TSA-ba vetett bizalmát, és szerintük addig le kellene állítani a készülékek telepítését, míg az adatvédelmi kérdéseket nem tisztázták.

Jelenleg az USA 19 repterén 40 testszkenner működik, idén 150-re növelik a számukat, s 2011-ben már 300 lesz üzemben. A világ többi részén, főként Európában, hasonló fejlesztésekre lehet számítani.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?