Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Google kész kivonulni Kínából

2010.01.13. 07:55 Módosítva: 2010-01-13 11:52:49
A Google kedden bejelentette: többé nem hajlandó cenzúrázni kínai keresőjét, és kész kivonulni az országból, ha a kínai kormány ezt nem fogadja el. Ezt a "hihetetlenül nehéz döntést" azután hozta meg a cég, hogy "nagyon kifinomult", Kínából indiított cybertámadásokat fedeztek fel a Google emailrendszere ellen, amelyekkel kínai ellenzéki aktivistákat céloztak

A Google főjogásza egy blogbejegyzésben jelentette be, hogy a világ első számú keresőszolgáltatója már nem hajlandó eleget tenni a kínai cenzoroknak, és kínai keresőjüket (google.cn) nem fogják cenzúrázni. David Drummond közölte, hogy a követekző hetekben tárgyalni fognak a kínai hatóságokkal arról, hogy szűrőktől mentesen lehessen elérni a Google szolgáltatását Kínából, és ha ez nem lehetséges, akkor készek kivonulni a kínai internetpiacról.

Ezt a lépést azután teszi a cég, hogy decembereben nagyon kifinomult cybertámadásokat fedeztek fel a vállalat rendszere ellen. Az esettel kapcsolatban indított belső vizsgálat kiderítette, hogy húsz másik céget is célzott támadások értek. Ezeket a cégeket a Google nem nevezte meg.

A Google szerint a támadások célja az volt, hogy hozzáférjenek kínai emberi jogi aktivisták emailjeihez, de azok nem voltak sikeresek. Ugyanakkor a belső nyomozás alatt kiderítették, hogy a Gmailt használó, Európában, az Egyesült Államokban és Kínában élő emberi jogi aktvisták levelezéséhez rendszeresen hozzáfért egy harmadik fél, a felhasználó gépére telepített kémprogramok segítségével.

A keresőcég 2006 januárjában indított el kínai keresőszolgáltatását, eleget téve a kínai kormányzat cenzúrakövetelményeinek. "A keresés egyes eredményeinek törlése nem felel meg a Google küldetésének, de ha nem adunk információt, az még kevésbé felel meg küldetésünknek" - indokolta döntését akkor a cég.

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter a bejelentés után magyarázatot követelt a kínai kormánytól a támadásokkal kapcsolatban. Clinton közölte, hogy a következő héten nagyszabású beszédet fog tartnai az internetes szólásszabadság fontosságáról a 21. században, és az üggyel kapcsolatban további nyilatkozatot tesznek, a tények megismerése után.