Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Stratégia készül az akciótervre

2010.01.13. 09:08
Harmincmillió forintos tanulmányra írt ki pályázatot a Miniszeterelnöki Hivatal infokommunikációs államtitkársága, i2015 Nemzeti Stratégia Tanulmány címmel. A Fidesz szerint arcpirító a választások előtt stratégiát alkotni.

Nyitrai Zsolt, a Fidesz Informatikai és Telekommunikációs Munkacsoportjának vezetője nyílt levelet írt Bajnai Gordon miniszterelnöknek és Baja Ferenc informatikai kormánybiztosnak, mert szerinte arcpirító, hogy a kormány most akar 30 millió forintot elkölteni egy infokommunikációs stratégiai tanulmányra.

"Egy kormányzati ciklus végén stratégiát alkotni felesleges, sőt szemérmetlen dolog, hiszen ebből arra gondolhat az ember, hogy a stratégia vagy önigazolásra szolgál vagy a következő kormányzat mozgásterét kívánja leszűkíteni." - vetette fel Nyitrai Zsolt.

A fideszes politikus szerint az infokommunikációs eszközök nélkülözhetetlenek, de önmagukban nem tudják megoldani az egyes ágazati kihívásokat. Nyitrai leveléből az derül ki, hogy előbb valódi nemzeti stratégiát kell alkotni, és utána lehet az infokommunikációs stratégiával foglalkozni.

Baja Ferenc az Indexnek elmondta, hogy az Európai Unió is elkezdte kialakítani a 2010 utáni stratégiáját, és hazánknak is érdeke, hogy legyen nemzeti infokommunikációs stratégiája. Az idén elkészülő i2015 Nemzeti Stratégia Tanulmány egyébként a 2010-ben lejáró E-közigazgatás Stratégiát váltja fel.

Valamennyire még a választásokhoz is igazodik a stratégia készítése. Baja Ferenc szerint 2010 május végéig, a tanulmány megvalósításának első fázisában alternatív stratégiai irányokról készülnek elemzések, és az új kormánynak kell döntenie arról, hogy a második fázisban mely irányok megvalósításáról szülessen részletes stratégia.

Az Informatikai Vállalkozások Szövetsége nem kívánta kommentálni a stratégiai tervet, nekik csak az a fontos, hogy a tavaly ősszel elfogadott, általuk kezdeményezett IKV Akciótervet (pdf) elkezdjék végrehajtani, és folytonosság legyen, ne dobják az egészet kukába.

Baja Ferenc elmondta, hogy az IKT akcióterv csak egy része a teljes stratégiának. A politikus szerint sok mindenre kell választ találni, a frekvenciagazdálkodás például teljesen átalakul, valamint új hálózati rendszerek és személyazonosítási módszerek jönnek létre. Azt is el kell dönteni, hogy az önkormányzatokat és a közszolgáltatókat milyen egységes felületen érjék el az állampolgárok.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!