Nyerje meg az Aranycsapatnak a berni döntőt!

2010.01.14. 15:18 Módosítva: 2010.01.14. 15:18
Fél évszázada gyötrő össznépi traumára nyújthat gyógyírt az Adidas reklámjátéka, amellyel újrajátszhatjuk az 1954-es berni vébédöntőt. Szolgáltasson igazságot az Aranycsapatnak, és veszítse el a németekkel a meccset!

Amit mi, magyarok nemzeti traumaként éltünk meg 1954-ben, azt a németek nemes egyszerűséggel csak a berni csodaként (das Wunder von Bern) emlegetik. Tudniillik hogy a német, egészen pontosan a nyugat-német válogatott 3-2-re legyőzte a nagyesélyes, több tucatnyi mérkőzésen át veretlen  Aranycsapatot a svájci futball-világbajnokság döntőjében. Az angolszász sajtóban csak  Mighty Magyarsnak nevezett válogatott egy évvel korábban épp az angolokat végezte ki 6-3-ra, majd 7-1-re, és nem fért hozzá kétség, hogy a vébét is megnyeri, hacsak nem történik valami csoda. Történt.

Méghogy csoda
Méghogy csoda

Ezt a németek által csodának tartott szégyenfoltot segít végre kimosni az Adidas-reklámnak készült, de reklámhoz képest meglepően látványosra sikerült, körökre osztott stratégiai focis játék. A Teamgeist a német válogatott történelmi jelentőségű meccseit veszi sorba, és a történelem a már említett berni döntőnél kezdődik, ahol az egyszerűség kedvéért két 4+1 fős csapat áll fel egymással szemben. Az emberarcú, szinte szűzies, fehér mezes németek, és a náluk másfélszer nagyobb, robotszerű, gonosz gólemként felvonuló, rozsdavörös mezes, arctalan, szado-mazo-maszkos magyarok.

Német Dávid vs. Magyar Góliát
Német Dávid vs. Magyar Góliát

Kattint, lő, gól

A játékosokat kattintással lehet elhelyezni a pálya különböző pontjain, amíg le nem jár az idő – ez a stratégiai rész. Aztán jön az akció, amikor a cselezéshez, a lövéshez vagy a védéshez lelassul az idő, bejön az obligát szívdobogás, és a sikeres akcióhoz egy fehér kört kell eltalálni a megbolondult, furcsán mozgó egérrel.

meccs450

A játékban a Mannschaft a berni döntő után az 1974-es német-holland meccset játssza le a magyarokhoz hasonlóan félelmetes, Transformer-kecsességű hollandokkal, a gépnarancs-válogatottal, amelynek tagjai terepjárókkal szántják fel a füvet még a kezdőrúgás előtt. (A valóságban a Nyugat-Németországban rendezett vébé döntőjét a németek nyerték 2-1-re, Breitner és Gerd Müller góljaival). Az utolsó ellenfél az argentin válogatott az 1990-es olasz vébéről, ahol a döntőt, mármint az igazit, természetesen ismét a németek nyerték 1-0-ra Brehme tizenegyesével, de a játékban egész egyszerűen kihagyhatjuk a csapatból Brehmét, és a döntő helyzetben könnyű szívvel a kapufára rúgathatjuk a labdát a bájgúnár Littbarskival vagy a pökhendi Völlerrel.

Egy kör húsz másodperc, és az óra olyan gyorsan pörög, hogy egy egész meccs megvan három perc alatt. És mivel a Teamgeist a német csapat szemszögéből készült, természetesen csak a németekkel lehet benne játszani. Hogyan nyerhetjük így meg a berni döntőt? Egyszerű. El kell veszíteni, és akkor győznek a magyarok.

Mindjárt más
Mindjárt más
Rossi

Ismerd meg a magyar labdarúgás hősének emlékezetes pillanatait!
Folytassa, Mister!

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM