Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nyerje meg az Aranycsapatnak a berni döntőt!

2010.01.14. 15:18 Módosítva: 2010-01-14 15:18:17
Fél évszázada gyötrő össznépi traumára nyújthat gyógyírt az Adidas reklámjátéka, amellyel újrajátszhatjuk az 1954-es berni vébédöntőt. Szolgáltasson igazságot az Aranycsapatnak, és veszítse el a németekkel a meccset!

Amit mi, magyarok nemzeti traumaként éltünk meg 1954-ben, azt a németek nemes egyszerűséggel csak a berni csodaként (das Wunder von Bern) emlegetik. Tudniillik hogy a német, egészen pontosan a nyugat-német válogatott 3-2-re legyőzte a nagyesélyes, több tucatnyi mérkőzésen át veretlen  Aranycsapatot a svájci futball-világbajnokság döntőjében. Az angolszász sajtóban csak  Mighty Magyarsnak nevezett válogatott egy évvel korábban épp az angolokat végezte ki 6-3-ra, majd 7-1-re, és nem fért hozzá kétség, hogy a vébét is megnyeri, hacsak nem történik valami csoda. Történt.

Méghogy csoda
Méghogy csoda

Ezt a németek által csodának tartott szégyenfoltot segít végre kimosni az Adidas-reklámnak készült, de reklámhoz képest meglepően látványosra sikerült, körökre osztott stratégiai focis játék. A Teamgeist a német válogatott történelmi jelentőségű meccseit veszi sorba, és a történelem a már említett berni döntőnél kezdődik, ahol az egyszerűség kedvéért két 4+1 fős csapat áll fel egymással szemben. Az emberarcú, szinte szűzies, fehér mezes németek, és a náluk másfélszer nagyobb, robotszerű, gonosz gólemként felvonuló, rozsdavörös mezes, arctalan, szado-mazo-maszkos magyarok.

Német Dávid vs. Magyar Góliát
Német Dávid vs. Magyar Góliát

Kattint, lő, gól

A játékosokat kattintással lehet elhelyezni a pálya különböző pontjain, amíg le nem jár az idő – ez a stratégiai rész. Aztán jön az akció, amikor a cselezéshez, a lövéshez vagy a védéshez lelassul az idő, bejön az obligát szívdobogás, és a sikeres akcióhoz egy fehér kört kell eltalálni a megbolondult, furcsán mozgó egérrel.

meccs450

A játékban a Mannschaft a berni döntő után az 1974-es német-holland meccset játssza le a magyarokhoz hasonlóan félelmetes, Transformer-kecsességű hollandokkal, a gépnarancs-válogatottal, amelynek tagjai terepjárókkal szántják fel a füvet még a kezdőrúgás előtt. (A valóságban a Nyugat-Németországban rendezett vébé döntőjét a németek nyerték 2-1-re, Breitner és Gerd Müller góljaival). Az utolsó ellenfél az argentin válogatott az 1990-es olasz vébéről, ahol a döntőt, mármint az igazit, természetesen ismét a németek nyerték 1-0-ra Brehme tizenegyesével, de a játékban egész egyszerűen kihagyhatjuk a csapatból Brehmét, és a döntő helyzetben könnyű szívvel a kapufára rúgathatjuk a labdát a bájgúnár Littbarskival vagy a pökhendi Völlerrel.

Egy kör húsz másodperc, és az óra olyan gyorsan pörög, hogy egy egész meccs megvan három perc alatt. És mivel a Teamgeist a német csapat szemszögéből készült, természetesen csak a németekkel lehet benne játszani. Hogyan nyerhetjük így meg a berni döntőt? Egyszerű. El kell veszíteni, és akkor győznek a magyarok.

Mindjárt más
Mindjárt más