Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Vége az it-válságnak

2010.01.14. 11:57
Szakértők szerint vége az informatikai piac válságának, és 2010-ben már mindenhol növekedésnek indul a szektor. Igaz, Nyugat-Európában ötször akkora lesz a gyarapodás, mint nálunk.

Az üzleti és kormányzati it-beuráházsok várhatóan nőni fognak 2010-ben a 2009-es visszaesés után, legalábbis ezt jósolja a Forrester Research. A piacelemző szerint világszerte a tavalyi 8,9 százalékos visszaesés után 8,1 százalékkal nő majd a szektor forgalma, így az elérheti az 1,6 billió dollárt. Ezen belül az amerikai kötések 6,6 százalékos növekedés után körülbelül 568 milliárd dollárt tesznek majd ki, szemben a 2009-es 8,2 százalékos visszaeséssel.

Over

„A 2008-as és 2009-es informatikai válságnak nem hivatalosan ugyan, de vége” – mondta Andrew Bartels, a Forrester elnökhelyettese és elemzője. „Minden jel a növekvő költekezésre után.”

Bartels szerint a technológiai fellendülés ugyanakkor nem jelenti az egész gazdaság fellendülését. A szakértő úgy gondolja, hogy az informatikai beruházások sokkal nagyobb ütemben növekednek majd, mint az egyéb költések, a szektor növekedése körülbelül kétszerese lesz az átlagosnak 2010-ben.

Kiemelt piac

Várhatóan a szoftverek és a számítógépes hardverek mutatják majd a legnagyobb növekedést idén, és ez a lendület Bartels szerint több éven át kitart. Százalékban kifejezve a globális számítógépes költések 8,2 százalékkal nőnek majd, míg kommunikációs eszközökre 7,6 százalékkal, szoftverekre 9,7 százalékkal, rendszerintegrációra 6,8 százalékkal, kiszervezett informatikai szolgáltatásokra 7,1 százalékkal költünk majd többet, mint 2009-ben.

A Forrester szerint a nyugat-európai régió mutatja majd fel a legerősebb növekedést 11,2 százalékos eredménnyel. Második helyre jöhet fel Kanada 9,9 százalékkal, harmadik az ázsiai-csendes óceáni térség 7,8 százalékkal, míg Lati-Amerikának 7,7 százalék marad. A leggyengébben Kelet-Európa, a Közel-Kelet és Afrika teljesít majd 2,4 százalékos növekedéssel, míg Amerika középen helyezkedik el 6,6 százalékával.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!