Jenő
-2 °C
6 °C

A guglizni az évtized szava

2010.01.15. 07:59
Amerikai nyelvészek egy csoportja szerint a to google-kifejezés jellemzi legjobban az elmúlt évtizedet. A legtöbb fontos szó a webkettővel foglalkozik.

A Google tulajdonnévből képzett guglizni (to google) igét választotta amerikai nyelvészek egy csoportja az évtized szavának.

Az internetes információgyűjtés szinonimájává vált kifejezést a világon szinte mindenki ismeri és használja - indokolta a választást az Amerikai Dialektus Társaság (ADS).

Az évtized további legfontosabb szavai között szerepel a 9/11, amely a New York-i Világkereskedelmi Központ elleni terrortámadás dátuma; a Facebook, a világ legnépszerűbb közösségi portálja; a blog, a világhálón vezetett napló; a géppel írott szövegekre utaló text kifejezés, valamint a vezeték nélküli internetkapcsolat, a Wi-Fi, illetve a terrorizmus elleni háború, a "war on terror".

A tavalyi ranglistát a Twitter mikroblog-szolgáltatás rövid, legfeljebb 160 karakteres üzeneteire utaló tweet vezeti - olvasható a telegraph.co.uk internetes portálon.

Az év szavának címére jelölt kifejezések között szerepelt még a H1N1 és a Drakula-tüsszentés, ez utóbbi az alsókarra vagy a könyökhajlatba való tüsszentést jelenti, és az egészségügyben dolgozóknak, illetve a diákoknak is előszeretettel oktatják, mint a vírusok terjedésének visszaszorítására hatékony módszer.

"Azt hittem, a blog lesz a befutó, de a szavazás eredménye is azt mutatja, hogy többen gugliznak, mint blogolnak" - mondta Grand Barrett, az ADS új szavak bizottságának elnöke. Az év, valamint az évtized legfontosabb szavai nem feltétlenül újkeletű kifejezések, de új, figyelmet ébresztő és fontos jelentést kell hordozniuk.

"A választás tréfás szavazás, amely nem jelenti azt, hogy a győzteseket feltétlenül beiktatják az angol nyelv szavai közé" - hangsúlyozta Barrett.
A legutóbbi nyertes 2008-ban a "bailout" (pénzügyi segély, tőkeinjekció) volt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?