Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Nem közbeszerzéssel készül az infokommunikációs stratégia

2010.01.19. 16:05
Lesz nemzeti infokommunikációs stratégia, de a kormány visszavonta az elkészítésére kiírt pályázatot. A parlament gazdasági bizottságának informatikai és távközlési albizottságának a fele ellenezte a tendert.

A kormány visszavonja az infokommunikációs stratégiára kiírt közbeszerzést, mondta Baja Ferenc infokommunikácóért felelős kormánybiztos, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára. A távközlési albizottság ugyanakkor egyetértett abban, hogy szükség van ilyen stratégiára, és támogatta annak előkészítését.

Mint arról korábban beszámoltunk, a kormány két szakaszból álló közbeszerzést indított a nemzeti infokommunikációs stratégia kidolgozására. Az első szakasz május 20-án zárult volna, a nyertes ajánlattevőnek eddig kellett volna felmérni az ország, Európa és az egész világ infokommunikációs helyzetét. A második szakaszban október 1-jéig magát a stratégiát kellett volna kidolgoznia a nyertes ajánlattevőnek.

Az ellenzéki álláspontot a fideszes Nyitrai Zsolt ismertette az albizottságban. Véleménye szerint a leköszönő kormány az utolsó pillanatban akar stratégiát alkotni, ezzel megköti a következő kormány kezét. Javasolta, hogy a kormány vonja vissza a közbeszerzést.

Baja Ferenc szerint a tenderrel az új kormány időelőnybe került volna, mert már csak a stratégia elkészíttetése maradt volna meg feladatként. Baja Ferenc elmondta, hogy a kormány csak a társadalmi és szakmai szervezetekkel, valamint a pártokkal létrehozott konszenzusos stratégiát tartja elfogadhatónak. Felajánlotta, hogy a bizottság is vegyen részt a közbeszerzés elbírálásában.

Az albizottságban mindegyik képviselő támogatta a nemzeti infokommunikációs stratégia elkészítését, de a már kiírt tendert 4 honatya támogatta, 4 ellenezte. Végül egyhangú igennel szavaztak arra, hogy másként készüljön a stratégia.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!