Szilvia
5 °C
16 °C

Kínában nem jogsértő a kalózportálra mutató link

2010.01.26. 15:29
A pekingi bíróság ítélete szerint a Baidu kínai internetes keresőmotor nem követ el jogsértést azzal, hogy keresési eredményeiben az illegális zeneletöltő oldalak hivatkozásait is felsorolja.

Három nagy zenei kiadó, a Universal, a Warner és a Sony BMG 2008 februárjában indított pert a Baidu ellen, hogy kikényszerítse a kalóz letöltő honlapokra mutató linkeknek a keresési eredményekből való törlését.

A pekingi bíróság mostani ítélete szerint a felperesek keresetében szereplő érvek - miszerint a kínai portál segítséget nyújt a kalózfelvételek letöltéséhez, és megsérti ezzel a szellemi tulajdonra vonatkozó szerzői jogokat - nem állják meg helyüket.

"A Baidu keresési szolgáltatásával mindössze az Mp3-fájlokat tartalmazó oldalakat lehet megkeresni, az alkalmazás azonban nem tartalmaz illegálisan beszerzett zenei fájlokat, ezért az üzemeltetők kártérítési felelősséggel sem tartoznak senkinek" - áll a bíróság határozatában.

A lemezkiadók nemzetközi szövetsége, az IFPI két évvel ezelőtt még úgy nyilatkozott, hogy az iparág többmilliárd dolláros vesztesége többek között abból adódik, hogy a kínai internetezők 99 százaléka illegális forrásokból tölt le zenét a világhálóról.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?