Olvasóinknál kitart a Windows XP

2010.01.26. 21:00 Módosítva: 2010.01.26. 21:00
Néhány felhasználónak elsötétült a vadonatúj Windowsa, mások kompatibilitási gondokkal küzdöttek. Tesztgépeinken eddig nem találkoztunk durva hibákkal, ezért marad a Windows 7.

December közepén megkérdeztük olvasóinkat, hogy mi a véleményük az új Windows 7 operációs rendszerről. Különösen arra voltunk kíváncsiak, hogy akik még korábbi rendszert használnak, azok terveznek-e váltani. És persze megkérdeztük, hogy az éppen használt rendszerükben - legyen az akár Windows 7 vagy a régi XP - mit utálnak legjobban.

Az oprendszerek részesedése olvasóink körében
Az oprendszerek részesedése olvasóink körében
 

Több mint 18 ezren töltötték ki a rövid kérdőívet. A válaszadók fele még Windows XP-t használ, és a Microsoft szempontjából nem túl biztató, hogy az 54 százalékuk nem akar váltani, és csak 25 százalék hezitál. A Vistát használók körében csak 35 százalék ragaszkodik a rendszeréhez, és 28 százalék megfontolja, hogy érdemes-e újítani.

xpkezel.PNG

Azt is tudjuk, hogy a Microsoft-közeli olvasóink - akik vagy a szoftvercégnél dolgoznak, vagy a Microsoft valamelyik fejlesztői közösségének a tagjai - decemberben még egyáltalán nem voltak meggyőződve arról, hogy érdemes Windows 7-re váltani. Összesen 1727-en vallották magukat e csoport tagjának, és a körükben is csupán 58 százalék volt a Windows 7 elterjedtsége.

winxpbizt.PNG

A válaszokból kiderül, amit eddig is tudtunk: a Windows XP-t nem tekintik biztonságos rendszernek a júzerek. Ezzel szemben a Windows 7 elég jól szerepelt, használóinak több mint a fele megbízik benne. Ha a Microsoft fel akarja pörgetni az eladásokat, akkor a Windows 7 kezelhetőségét is érdemes kihangsúlyoznia, mert a többség az XP-t ebből a szempontból pocséknak tartja.

A Windows 7 dizájnja nagyon megosztja az olvasóinkat. Egy részük szerint ronda, egy részük szerint szép, de nagyon kevesen tartják átlagosnak.

win7design.PNG

Természetesen nemcsak az olvasóink véleményére támaszkodunk, mi magunk is kipróbáltuk a Microsoft új rendszerét. Még október végén minden elérhető számítógépre Windows 7-et telepítettünk. A tesztünkben használt eszközök mind laptopok, az egyik egy viszonylag erős HP Pavilion dv5, a közepes konfiguráció egy hároméves Fujitsu Siemens Amilo Pro, a legkisebb pedig egy Atom processzoros netbook, ami éppen csak teljesíti a Windows 7 rendszerkövetelményeit.

Semmi cécó

A Windows 7 telepítése egyik gépen sem okozott felfordulást, és a gyengébb gépek jobban teljesítenek, mint a korábbi Windows XP-vel. A Fujitsu laptopján például XP alatt még gond volt a beépített kártyaolvasóval, ami Windows 7-en megoldódott. Már nem fagy le a gép, amikor memóriakártyáról másolunk. A netbookon pedig a Windows 7 alatt volt először 4 óránál hosszabb az üzemidő, sőt olyan is előfordult, hogy 74%-os töltöttséggel 4 óra 9 perc hátralévő időt jósolt, bekapcsolt wifivel, közepes fényerőn. Az XP-vel eltöltött fél év alatt egyszer sem ment 3 óra 50 perc fölé a mutató.

Meglepő, de a legtöbb hibajelenség a HP laptopján jött elő, persze ez a legbonyolultabb hardver, még HDMI és eSata csatlakozó is van rajta. Ezek a hibák is apróságok voltak, eleinte nem volt eszközmeghajtó a beépített tévétunerhez és a távirányítóhoz. A Windows 7 később észlelte, hogy van megoldás, és a műveletközpontból üzent, hogy letölthetők a driverek. Azóta nincs gond.

Lehet, hogy szerencsénk volt, egyesek a Windows 7 alatt nem tudják frissíteni a bluray-meghajtójukat, szívtak az iTunes használatával. Megjelentek az első Windows 7-re specializálódott kártevők is, egy kártékony kód miatt például elsötétült néhány felhasználó monitora.

A három gépen mindenesetre nem találtunk egyetlen olyan hibát sem, ami miatt visszasírnánk a Windows XP-t vagy a Vistát. Minden korábban használt program fut, nem találkoztunk komolyabb hibaüzenetekkel - a Vista ennyi idő alatt már rég összepisilte magát.

XP RIP

A Windows 7-ben a kedvenc újításaim azok az apró trükkök, amelyek felgyorsítják és élvezetessé teszik a munkát. A Nokia N900 zsebszámítógép csatlakoztatásakor például felajánlotta a gép, hogy telepítsem a Nokia PC Suite szoftvercsomagot, mert azzal kezelhető a mobil.

Sok újítás segíti a futó programok kezelését. Ha például zavaróan sok ablak van megnyitva, akkor elég megragadni és jobbra-balra rázni az egyik ablak fejlécét, és az összes többi ablak kis méretre vált. Amikor újra megrázzuk az ablakot, nagy méretre vált a többi is.

A fontos programok indítóikonjai rögzíthetők a tálcán, és egérrel könnyen áthelyezhetők. Az elhelyezkedésük fontos, mert a Windows-gomb és valamelyik számgomb megnyomásakor az adott pozíción lévő program indul el. Nálam például a második ikon a Chrome böngészőé, tehát a Windows + 2-es gomb megnyomására ez indul el. Ha már meg van nyitva a program, akkor ezzel a paranccsal állítható teljes kijelzős méretre.

Amikor egyszerre két programban dolgozunk, néhány gombnyomással fél-fél képernyőre helyezhetjük az ablakokat: a Windows gomb, és a jobb vagy a bal nyíl megnyomásakor a megadott térfélre csökken az ablak szélessége, a Windows gomb és az előre nyíl megnyomásakor az ablak visszaáll teljes képernyős méretre.

Laptopon különösen hasznos, hogy a start menüben megjelenő kikapcsológomb funkciója átállítható. Alapból kikapcsolásra van állítva, de egy laptopnál praktikusabb, ha csak alvó állapotba vált, vagy hibernál. Ezekből az állapotokból gyorsabban újraindul a rendszer, hamarabb elkezdhetünk dolgozni.

Mindent összefoglalva eddig az XP-hez képest előrelépésnek látjuk a Windows 7-et. Nem változtatja meg teljesen a számítógép kezelésének a módját, de erre talán nincs is szükség.  • Hírek
  • Hírek