Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

MusicDNA: már megint egy mp3-utódjelölt

2010.01.26. 13:33
Újabb csomagformátum kapott zöld utat. Egyetlen állományban foglalnák össze magát a zenét és az extraként érkező körítést.

A mai napig töretlen népszerűségnek örvendő mp3 formátum (újabb) örökösének beharangozott MusicDNA a dalokhoz kapcsolódó szövegeket, videókat, grafikai munkákat egyesíti egyetlen állományban. Még a blogbejegyzések is benne vannak, és a szerzők folyamatosan naprakészen is tartanák a pakkot.

A koncepció ötletgazdája az első mp3-lejátszó tervezésében közreműködő norvég Dagfinn Bach, míg a befektetők és támogatók listáján megtaláljuk Karlheinz Brandenburgot, a digitális hangtömörítési eljárások elismert szakemberét, aki James D. Johnsonnal karöltve lefektette az mp3-as formátum alapjait. Tavasszal indul a tesztidőszak, a technológia nyáron debütálhat a piacon.

A projektet egyelőre csak kisebb kiadók támogatják: a brit Beggars Group és az amerikai Tommy Boy már biztosan kipróbálják a MusicDNA szolgáltatásait, az óriások viszont csendben kivárnak – okkal. Az új médiafájl egyrészt minden bizonnyal többe kerül majd a tisztán zenét tartalmazó állományoknál, másrészt az Apple-féle iTunes LP-vel kell konkurálnia a biztos sikerért.

Harmadrészt pedig már fut egy teljesen hasonló kezdeményezés CMX néven. Ez a program a kiadók reményei szerint megdobja majd az online értékesített zenei albumok eladási mutatóit, hiszen az interneten alig akad olyan vásárló, aki keretben szeretné letölteni a műveket – ma természetes, hogy az egyes zenéket szinte mindenki (tíz felhasználóból kilenc) számonként tölti le.

Az Apple itt is képbe került, mivel az óriáscégek bő másfél évvel ezelőtt megkeresték ötletükkel a vállalatot, de a kiemelkedően népszerű iPod médialejátszókat gyártó cég akkor nem kívánt partner lenni a CMX formátum bevezetésében. Viszont az Apple mérnökei közben készítettek egy saját formátumot, felkészülve arra az esetre, ha mégis bejön a CMX. A nyáron egyébként még arról olvashattunk, hogy az EMI, a Sony, az Universal és a Warner már novemberben előrukkol a formátummal, végül csak kisebb tesztprogramokat indítottak, nyilván a fogyasztói reakciókat tanulmányozzák át alaposan egy jövőbeli éles start előtt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!