Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem hobbiból készül a Linux magja

2010.01.26. 16:55
A programkód ötödét írták független szakértők, a többit nagyvállalatok rakták össze.

A nyílt forráskódú Linuxról általában azt gondoljuk, hogy egy alapvetően önkéntesekből álló programozói közösség önzetlen munkájának gyümölcse. Pedig egy vizsgálatból kiderült, hogy a kernel kódjának java részét nem a szabadidejüket erre áldozó hackerek, hanem nagyvállalatoknál kifejezetten e feladatra alkalmazott szakemberei írják.

Erről a wellingtoni Linux.conf.au szakkonferencián Jonathan Corbet, a Linux Weekly News híroldal alapítója beszélt, aki maga is hozzájárul a kernel fejlesztéséhez a kódok elemzésével. A statisztikából az derül ki, hogy a fejlesztők rendkívül aktívak voltak a 2008. december 24. és 2010. január 10-e közti időszakban: 2,8 millió, azaz naponta több mint 7000 sornyi programkód és 55 ezer jelentősebb változtatás került a rendszermagba, amely ebben az időszakban a 2.6.28-as verziószámtól a 2.6.32-esig fejlődött.

A hozzáadott soroknak csupán 18 százaléka származott önkéntes hozzájárulóktól, akik nem kötődnek cégekhez. 7 százalék esetében nem lehetett megállapítani a forrást, a maradék 75 százalék viszont olyan kóderektől származik, akik ezért fizetést kapnak. Közülük a legtöbben a Red Hatnél (12%) dolgoznak, majd az Intel (8%), az IBM és a Novell (6-6%), valamint az Oracle (3%) következik a sorban.