Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Nem hobbiból készül a Linux magja

2010.01.26. 16:55
A programkód ötödét írták független szakértők, a többit nagyvállalatok rakták össze.

A nyílt forráskódú Linuxról általában azt gondoljuk, hogy egy alapvetően önkéntesekből álló programozói közösség önzetlen munkájának gyümölcse. Pedig egy vizsgálatból kiderült, hogy a kernel kódjának java részét nem a szabadidejüket erre áldozó hackerek, hanem nagyvállalatoknál kifejezetten e feladatra alkalmazott szakemberei írják.

Erről a wellingtoni Linux.conf.au szakkonferencián Jonathan Corbet, a Linux Weekly News híroldal alapítója beszélt, aki maga is hozzájárul a kernel fejlesztéséhez a kódok elemzésével. A statisztikából az derül ki, hogy a fejlesztők rendkívül aktívak voltak a 2008. december 24. és 2010. január 10-e közti időszakban: 2,8 millió, azaz naponta több mint 7000 sornyi programkód és 55 ezer jelentősebb változtatás került a rendszermagba, amely ebben az időszakban a 2.6.28-as verziószámtól a 2.6.32-esig fejlődött.

A hozzáadott soroknak csupán 18 százaléka származott önkéntes hozzájárulóktól, akik nem kötődnek cégekhez. 7 százalék esetében nem lehetett megállapítani a forrást, a maradék 75 százalék viszont olyan kóderektől származik, akik ezért fizetést kapnak. Közülük a legtöbben a Red Hatnél (12%) dolgoznak, majd az Intel (8%), az IBM és a Novell (6-6%), valamint az Oracle (3%) következik a sorban.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!